„Atkoduok knygą“

Kaip ir kasmet, spalio mėnesį Kauno rajono ugdymo įstaigose šurmuliavo tarptautinis mokyklų bibliotekų mėnuo. Šių metų tarptautinės iniciatyvos tema – „Mokyklos biblioteka – vieta, kur skleidžiasi kūrybiškumas ir vaizduotė“. Atliepdamas šią iniciatyvą, Kauno rajono švietimo centras ir mokyklų bibliotekininkų metodinis būrelis pakvietė Kauno rajono mokyklų bibliotekininkus, moksleivius ir mokytojus dalyvauti akcijoje „Atkoduok knygą“, kurios tikslas - populiarinti skaitymą ir skatinti mokinių kūrybiškumą. Mokiniai turėjo sukurti rebusą - užkoduoti labiausiai patinkančios knygos pavadinimą. Koduoti buvo galima paveikslėliais, nuotraukomis, piešiniais, emociukais ir t.t.

Ši akcija sulaukė didžiulio susidomėjimo. Kodavimui buvo pasirinkti įvairūs būdai ir technikos, daugelyje mokyklų bibliotekų buvo surengtos mokinių darbų parodos, vyko integruotos pamokos. Ežerėlio pagrindinės mokyklos bibliotekininkė Austėja, kartu su lietuvių kalbos mokytoja Ligita, vedė integruotą pamoką apie komunikaciją ženklais, apie įvairius aplinkoje matomus ženklus ir jų reikšmes, rebusų kūrimo ir sprendimo taisykles.

        Čekiškės Prano Dovydaičio 5 ir 7 klasių mokiniai lietuvių kalbos pamokoje, kuri vyko bibliotekoje, pristatė perskaitytas knygas, sužinojo, kas yra rebusai ir kaip jie kuriami, o I gimnazijos klasės mokiniai kūrė rebusus programa Canva, koduodami labiausiai patikusios knygos pavadinimą. Įdomiausi darbai buvo skelbiami Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos bibliotekos facebook puslapyje, kuriame mokiniai balsavo už labiausiai patikusį rebusą.

Neveronių gimnazijos bibliotekininkė Daiva ir informacinių technologijų mokytoja Loreta į šią akciją įtraukė 9-12 klasių moksleivius. Kūrybinės užduotys taip sudomino, kad dauguma jų sukūrė ne po vieną, bet po kelis užkoduotų knygų pavadinimus.

Šlienavos pagrindinėje mokykloje knygas kodavo 2-10 klasių mokiniai. Kodavimui buvo pasirinki įvairūs būdai ir technikos – mokiniai piešė piešinius, naudojo nuotraukas ir įvairias kompiuterines programėles. Mokytojams idėja irgi patiko - knygas kodavo ir jie. Bibliotekoje parengta rebusų paroda kvietė išbandyti jėgas ir "nulaužti" knygos kodą.

        O įėjimas į Lapių pagrindinės mokyklos biblioteką spalio mėnesį pavirto dideliu rebusu.  Ant sienų buvo eksponuojami visi mokinių sukurti kodai apie mėgstamą knygą. Bibliotekos lankomumas parodos dėka padidėjo 200%.

     Mokyklose išrinkti geriausi darbai buvo siunčiami Šlienavos pagrindinės mokyklos bibliotekininkei Jurgitai Vingilienei, kuri juos sudėjo į elektroninę knygą. Dalinamės šios knygos nuoroda:

https://www.canva.com/design/DAFzIkUmz-M/zMVBiSTDT56BnoooJPfpFw/view?utm_content=DAFzIkUmz-M&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor

  Kviečiame išbandyti jėgas atkoduojant knygas.

Kadangi Akcija sulaukė itin didelio mokinių ir mokytojų susidomėjimo, planuojame, kad  šis projektas turės tęstinumą ir kitais metais.