Baigėsi spalis – Tarptautinis mokyklų bibliotekų mėnuo

  Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos biblioteka kasmet įsitraukia į Tarptautinio mokyklų bibliotekų mėnesio akciją ir kartu su mokytojais organizuoja veiklas, atspindinčias mėnesio temą. Šiais metais įvairiais būdais skatinome mokinių kūrybiškumą, žadinome vaizduotę. I klasių gimnazistai dalyvavo orientaciniame žygyje po biblioteką: ieškojo knygų, atliko užduotis, tyrinėjo elektroninį katalogą, taip susipažindami su biblioteka ir jos turtais iš arčiau. IV klasių teatro grupės mokiniai kartu su teatro mokytoja Rasa Šlivinskiene kūrybiškai pažvelgė į rudenį – skaitė lietuvių poetų eilėraščius rudens tema, juos perkūrė interpretuodami savaip, panaudodami tris išsitrauktus žodžius. Perkurtus eilėraščius reikėjo išraiškingai garsiai perskaityti. Intarpuose klausėmės dainų apie rudenį, įsiklausydami į melodiją ir žodžius.

  Mokytoja Vaida Kainauskienė bibliotekoje vedė lietuvių kalbos pamoką „Skaitome Šekspyro sonetus“. Jos metu III kl. gimnazistai raiškiai deklamavo sonetus, kai kurie juos iliustravo, o visi klausytojai rinko labiausiai patikusius žodžius, pagal kuriuos namuose mokiniai kūrė esė.

  Bibliotekos lankytojai, mėgstantys leisti laiką pertraukų metu bibliotekoje, iš pateiktų žodžių dėliojo prasmingus sakinius ir kūrė vieną bendrą istoriją „Galbūt ruduo“. Kadangi esančių žodžių skaičius buvo ribotas, sudėlioti sakinius sekėsi sunkiau – taip pamatėme kaip svarbu yra turėti platų žodyną, žinoti vaizdingų posakių, sinonimų, ir pan.

  Bibliotekoje buvo eksponuojamos skaitytojų dovanotų knygų ir kitos parodos. Taip pat sulaukėme puikios dovanos – vilkaviškiečio Arvydo Žardinsko knygos „Juodoji Žolinė“: sugriauto Vilkaviškio istorija 1944 m.“ apie Antrojo pasaulinio karo veiksmus Vilkaviškyje, kurią padovanojo Antanas Budrys.

  Rudens atostogoms beldžiant į duris, įėjimą į biblioteką-informacijos centrą nuostabiai papuošė IB klasių mokiniai (mokyt. Jurgita Rutkauskienė).

  Bibliotekos gyvenimą kuriame visi: kai saviraiškai atsiveria durys, savo sparnus išskleidžia kūrybiškumas ir vaizduotė. Tad būkime išradingi, svajokime ir kurkime!

 

Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos bibliotekos vedėja Joalita Arbačiauskienė