Konferencija „Mokyklų bibliotekos ateities visuomenei“

  Ištrūkti iš darbų sūkurio ir įkvėpti naujų idėjų, pasidžiaugti nuveiktais darbais ir susimąstyti apie ateities iššūkius mokyklų bibliotekininkes pakvietė Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacijos (LMBDA) 10-mečiui skirta konferencija „Mokyklų bibliotekos ateities visuomenei“.

  Sveikinimo žodį tardama VDU mokslo prorektorė prof. J. Kiršienė akcentavo, kad biblioteka yra švietimo įstaigos prioritetų indikatorius. Kas nuveikta, kad mokyklos bibliotekos taptų prioritetu mokyklose, apie indėlį, kad jos neišnyktų visai, nebūtų prijungtos prie viešųjų bibliotekų išgirdome LMBDA asociacijos pirmininkės Ž. Pratusevičienės pranešime „LMBDA -10 metų kartu“. Asociacijos dėka bibliotekininkų balsas dėl mokyklos bibliotekos svarbos ugdymo procese, dėl jos funkcijų skirtumo nuo viešosios bibliotekos,  buvo išgirstas – likome svarbia švietimo dalimi. „Tik atliepdamos mokyklos poreikius būsime reikalingos“ – konstatavo Ž. Pratusevičienė. LMBDA pirmininkė pasidžiaugė  IFLA Gairių mokyklų bibliotekoms vertimu į lietuvių kalbą ir išreiškė viltį, kad IFLA mokyklų bibliotekų manifestas taptų svarbus mokyklų vadovams tvirtinant strateginius planus. Vienas iš asociacijos tikslų – metodinė pagalba. Siekiant šio tikslo įgyvendinimo asociacija yra išvertusi metodinę medžiagą „Kova prieš edukacinį skurdą: biblioteka kiekvienoje mokykloje“. Medžiagą galima rasti puslapyje https://inmedio.jimdofree.com/apie-lmbda/lmbda-veikla/. Nūdienos kontekste „nebeužtenka tik išmokyti skaityti, būtina suformuoti skaitymo įgūdį“, - teigė Ž. Pratusevičienė. Jos manymu tai galėtų padėti daryti jau ne vienoje pasaulio šalyje organizuojamos skaitymo pamokos. Pasaulio bibliotekos gyvena panašiomis problemomis, sakė Anykščių J. Biliūno gimnazijos bibliotekininkė R. Miškinienė, vasarą aplankiusi tarptautinę IASL konferenciją.  Jos manymu šiuolaikiniame nerimo kupiname pasaulyje labai reikia gebėjimo būti čia ir dabar.  „Atsisėsk, nusiramink, viskas ko tau reikia – tiesiog knyga“. Kodėl gi gebėjimo būti čia ir dabar ugdymas negalėtų tapti ateities bibliotekininko nauja darbo niša ir jo įprasminimu? – vylingai klausė pranešėja.

 Gausus garbingų konferencijos svečių būrys vaizdžiai iliustravo konferencijos tikslą – bibliotekininkų bendradarbiavimą su įvairiomis institucijomis. Lietuvos pagrindinių mokyklų asociacijos prezidento Dariaus Mockaus manymu aktyvus asociacijų dalyvavimas švietimo politikoje yra labai svarbus. Asociacijų nariai mato ir gali patarti politikams, kas veikia praktikoje, o kas ne. Pasak D. Mockaus, nederėtų pamiršti ir steigėjo, t.y. savivaldybių reikšmės ir kalbėtis ugdymo proceso tobulinimo klausimais. Aušra Burbienė, Lietuvos pradinio ugdymo mokyklų atstovų asociacijos prezidentė, palinkėjo bibliotekininkams susitarti su lituanistais dėl rekomenduojamų knygų sąrašų korekcijų. Jos manymu šiais laikais svarbiausia, kad vaikas apskritai skaitytų. VDU HMF Letonikos centro vyriausioji koordinatorė Dr. K. Vaisvalavičienė pasidžiaugė vis gausėjančiu dalyvių būriu tarptautiniame projekte „Baltų literatūros savaitė“. Viešnia išsakė viltį dėl nacionalinio finansavimo projektui ir paragino mokyklų bibliotekininkus dar gausiau jame dalyvauti (išsamesnė informacija projekto Facebook paskyroje https://www.facebook.com/groups/276831082747361) .

 Konferencijos pranešimuose buvo aptartas informacijos ir bibliotekų vaidmuo šiuolaikinėje visuomenėje, naujų technologijų keliami iššūkiai demokratijai, informacinio saugumo užtikrinimo būdai, mokinių informacinio raštingumo ir įgalinimo metodai. Pasak VDU viešosios komunikacijos katedros vedėjos, UNESCO-UNITWIN Medijų raštingumo tyrimų centro mokslininkės  prof. dr. K. Juraitės, nuolatinis komunikacijos perteklius ir informacijos triukšmas mūsų visuomenę poliarizuoja (suskaldo į grupes). Tad bibliotekoms tenka ir „jungiamojo audinio“ vaidmuo. Pranešėja priminė apie kolegės prof. dr. A. Balčytienės parengtą puikią pagalbinę priemonę bibliotekininkams – medžiagą MIR ugdymui. Išgirdome pranešimą ir šios medžiagos autorės, DIGIRES projekto vadovės, VDU viešosios komunikacijos profesorės, VDU UNESCO MIR įtraukiai žinių visuomenei katedros vadovės A. Balčytienės. Pasak jos, nors Lietuvoje veikia net 3 naujienų redakcijos, kurios tikrina faktus ir jau gauname išfiltruotą, patikimesnę informaciją, tačiau tikros kokybiškos informacijos mažėja. Žinoma, paprasti žmonės netapsime profesionaliais faktų tikrintojais, ir joks kritinis mąstymas nesuveiks, jeigu žmogus jausis nesaugus ir nepasitikės savo aplinka. Tad auga valstybės vaidmuo. O kartu su juo ir viešąsias erdves kuriančių institucijų svarba, o biblioteka kaip tik yra viena iš jų. Norintiems gauti kuo patikimesnę informaciją prof. dr. A. Balčytienė davė praktinį patarimą: tiesiog naudoti „šoninio skaitymo“ techniką (kai kituose naršyklės languose nuolat tikriname minimus faktus ar žmones).

  Auditoriją sužavėjo  VDU doktoranto, psichologinių ir informacinių operacijų karininko D. Remeikos pranešimas ir galimybė praktiškai patirti manipuliatyvių technikų jėgą. Pranešėjo teigimu neįmanoma iškart „instaliuoti“ visuomenėje MIR ir kritinio mąstymo gebėjimus, kaip ir dramblio praryti vienu ypu. Valgymo mažais kąsneliai principas efektyvus ir MIR ugdyme. VDU bibliotekos direktorė L. Bloveščiūnienė pristatė VDU bibliotekos įsitraukimą į atvirojo mokslo erdves.

Išklausius pranešimų įvyko atviras LMBDA visuotinis susirinkimas.  Jo metu buvo padėkota aktyvioms asociacijos narėms ir paskelbtos naujai išrinktų asociacijos valdybos narių, revizorės ir pirmininkės pavardės. Sveikiname naująją valdybą ir LBDA pirmininke perrinktą Žanetą Pratusevičienę. Esame dėkingos, kad yra tokių išmintingų, aktyvių žmonių, gebančių taip drąsiai ir ryžtingai atstovauti Lietuvos mokyklų bibliotekininkes. LMBDA vienintelė asociacija Lietuvoje atstovaujanti mokyklų bibliotekininkų interesus.

  Po konferencijos dalyviai turėjo išskirtinę galimybę apsilankyti Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje, Vaclovo Biržiškos ir Leonido Donskio bibliotekose. Pasigrožėjome ir dar kartą įsitikinome – turime kuo didžiuotis mūsų mažytėje Lietuvoje. Darbuosna grįžome  su naujomis idėjomis, viltimis ir nauju energijos užtaisu: būdami kartu esame stiprūs. Būdami atsakingi ir aktyvūs - kuriame Lietuvą. Tad išgirskime ir sąmoningai įsidėkime širdin konferencijos šūkį: „Dirbkime kartu ateičiai!”

Klaipėdos Baltijos gimnazijos bibliotekininkė Lina Lakickienė