Baltų literatūros savaitė 2023

 Rugsėjo 22–29 dienomis Panevėžio rajono Velžio gimnazijos biblioteka - informacinis centras jau penktą kartą aktyviai dalyvavo tarptautiniame mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė / Baltu literatūras nedēļa“. Su pradinių - 2b, 4a,  4c klasių mokiniais prisiminėme, kuo mums svarbi Baltų vienybės diena, kaimyninės šalies istorija, kokie yra Latvijos valstybiniai simboliai.

   Visi liko sužavėti kalbų panašumu. Skaitydami Imanto Zieduonio nuotaikingą ,,Meškiukų pasaką“,  ne tik aptarėme meškiukų charakterius ir pomėgius, bet kiekvienas, atsinešęs savo mylimiausią  meškiuką, papasakojo jo atsiradimo šeimoje istoriją.  Patikėkite, visi išgirdome labai originalių pasakojimų. O mokytojos J. Andriuškevičienės vadovaujami antrokai per integruotą technologijų pamoką pagamino meškiukus iš antrinių žaliavų. Bibliotekos lankytojai galėjo grožėtis 4b klasės kūrybinių darbų paroda „Dėdės rudenėlio dovanos“ ir leidinių paroda „Pažinkime Latviją“.

    Integruotos mokytojos Irenos Kairevičienės lietuvių kalbos pamokos metu su 5 b klasės mokiniais stengėmės labiau pažinti latvių kalbą, aiškinomės, kada ir kaip ji susiformavo. Mokiniai ieškojo skirtumų abėcėlėje, aiškinosi skiemenų tarimą ir kirčiavimą. Kadangi turėjome vieną mokinį, kuris mokėjo skaityti latviškai, tai Imanto Zieduonio „Spalvotas pasakas“ Jurgis  skaitė ir  latvių kalba. Renginio pabaigoje mokiniai atliko kūrybinę užduotį „Mano mėgstamiausia spalva“.

 Dėkojame projekto organizatoriams, partneriams ir rėmėjams.

  Bibliotekininkė Dalia Kukenienė

 

Projekto organizatorius:

 Vytauto Didžiojo universitetas

Projekto partneriai:

 Asociacija „Lietuvos ir Latvijos forumas“

 Latvijos Respublikos ambasada Lietuvoje

 Lietuvos Respublikos ambasada Latvijoje

 Zieduonio muziejus

 Projekto rėmėjai:

 Kavos Draugas, Glasses on, Lonas, Sapiegos klinika