Mokyklų bibliotekininkų edukacinė išvyka „Įkvepiančios skaitymo skatinimo patirtys Čekijoje ir Lenkijoje keliaujantiems mokyklų bibliotekininkams“

  „Nori keistis – keliauk“ – šį posakį teko girdėti kiekvienam. Ypač tai suprantama mokyklų bibliotekininkams - prisiliesdami prie vaikų ir paauglių literatūros, jie nuolatos skatina mokinius skaityti, keliauti knygų pasauliais.  Klasikinis A. Milno veikėjas Mikė Pūkuotukas išsiruošia į „ekspuodiciją“ tyrinėti ir atrasti, T. Jansson knygų veikėjas Snusmurikas kasmet palieka Muminukų slėnį, klajoja ir atgal parneša naujas žinias bei istorijas, J. Žilinsko, geriausios šių metų paauglių knygos „Bėgliai“ autoriaus, veikėjai palieka savo kraštą dėl susiklosčiusių istorinių aplinkybių, tačiau jų patirtys juos užgrūdina bei sustiprina.

  Liepos 3 – 7 d. 45 mokyklų bibliotekininkai iškeliavo į pažintinę edukacinę išvyką „Įkvepiančios skaitymo skatinimo patirtys Čekijoje ir Lenkijoje keliaujantiems mokyklų bibliotekininkams“ plėsti profesines kompetencijas, įgyti naujų žinių, prisiliesti prie reikšmingų kultūros bei literatūros objektų, bei stiprinti profesinę bendruomenę. Kvalifikacinę kelionę, skirtą veiklos 10-mečiui paminėti, organizavo Lietuvos mokyklų bibliotekos darbuotojų asociacija (LMBDA).

  Pažintinėje edukacinėje išvykoje dalyvavo Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro vyriausioji tyrėja, knygų vaikams autorė Eglė Baliutavičiūtė (pseudonimas Gaja Guna Eklė). Ji bibliotekininkėms pristatė Lenkijos ir Čekijos vaikų literatūros žymiausius atstovus, daug dėmesio skyrė verstiems į lietuvių kalbą tekstams, pasidalino skaitymo skatinimo metodais. Tyrėja kelionės metu atsakinėjo į bibliotekininkių užduodamus klausimus, susijusius su lietuvių autorių vaikų literatūra, su mokinių skaitymo skatinimu. Išvykos dalyviams buvo išduoti kvalifikacijos pažymėjimai.

  Bibliotekininkių pažintis su Lenkija prasidėjo ir baigėsi Vroclavo mieste. Šis, vienas seniausių ir gražiausių Lenkijos miestų, įsikūręs Sudetų papėdėje, jo įdomią ir audringą istoriją formavo vokiečiai, austrai ir čekai. Ypatingo dėmesio verta Vroclavo Turgaus aikštė - viena didžiausių Europoje, senamiestis, nuostabi miesto rotušė, smagia pramoga tapo miesto simbolių – sprindžio dydžio nykštukų – foto medžioklė.

  Dvi dienas bibliotekininkės leido Čekijos širdyje – Prahoje. Labiausiai įkvepianti skaitymo skatinimo patirtis – tai apsilankymas Čekijos nacionalinėje bibliotekoje „Klementinum“. Ši barokinė biblioteka yra laikoma viena gražiausių bibliotekų pasaulyje. Ją suprojektavo baroko architektūros meistras Kilianas Ignacas Dincenhoferis. Nuo bibliotekos atidarymo 1722 m. jos išvaizda beveik nepasikeitė. Bibliotekos atstovė pristatė pranešimą apie Čekijos bibliotekų sistemą, bibliotekų veiklos prioritetus, skaitymo skatinimo metodus. Lydimi lietuvės gidės Gedos ir klausydamiesi jos pasakojimų apie lankytinus objektus, išvykos dalyviai susipažino su senąja miesto dalimi – STARE MESTO: sostinės namai, Parako bokštas, senoji muitinės gatvė, Rotušės aikštė, su žymiuoju laikrodžiu, gražiausiais rokoko pastatais Prahoje – grafų Goldskinskių rūmais; su mažąja Rotušės aikšte ir gražiuoju šuliniu, Karlo gatve, vedančia link Karlo tilto, su jo žymiausiomis skulptūromis. Apsilankė Prahos Hrade: Strahovo vienuolynas ir miesto panorama nuo jo, Prahos baroko šedevras – šv. Loretos kompleksas, 3 Prahos Hrado kiemai su šv. Vito katedra, Auksine gatvele, senaisiais karalių rūmais. Klaidžiodami Prahos senamiesčiu, kelionės dalyviai ne kartą prisilietė prie rašytojo F.Kafkos asmenybės bei jo indėlio į pasaulinę literatūrą. Aplankė Lietuvos raštijai svarbią spaustuvininko Pranciškaus Skorinos atminimo vietą Prahoje. Stabtelėjo prie kadaise buvusio namo, kuriame Prahos laikotarpiu gyveno J. Basanavičius, ieškodamas galimybių spausdinti laikraštį „Aušra“.

  Kad išvyka būtų turiningesnė ir pateisintų visų dalyvių lūkesčius, viena diena buvo skirta Čekijos gamtos objektų lankymui. Nuvykta į kalnų kurortą Pecą prie Snežkos. Pasikelta keltuvu į aukščiausią Čekijos kalnų viršukalnę Snežką (1602 m), kur valstybės dienos proga suplevėsavo lietuviška trispalvė, gėrėtasi nuostabia Sudetų kalnų panorama. Keliauta į vieną unikaliausių Čekijos vietovių – Adršpachų gamtos draustinį, kuriame driekiasi gamtos suformuotos, neįtikėtinų formų uolos. Didysis ir Mažasis kriokliai, kalnų ežerai bei siauri praėjimai sukuria nepakartojamą ir nepamirštamą įspūdį, įsiręžiantį į atmintį dar ilgam. Grįžtant į Lietuvą, aplankytas Vroclavo Japoniškas sodas. Vietoje, kur susitinka grožis ir harmonija, kelionės dalyviai dalijosi patirtais įspūdžiais. Būdamos gamtoje, važiuodamos autobusu bibliotekininkės turėjo progos pasikalbėti apie savo mokyklos bibliotekas, rajono bibliotekininkų problemas bei rūpesčius, dalintis patirtimi. Kelionėje gimė ne vieno būsimo projekto idėja. 

 Reflektuodamos bibliotekininkės džiaugėsi dalyvavimu kelionėje, nepamirštamais vaizdais ir įspūdžiais, įgytomis žiniomis bei naujomis pažintimis. Dėkojo organizatoriams: Renatai Miškinienei (Anykščių Jono Biliūno gimnazijos bibliotekininkė, LMBDA valdybos narė) bei LMBDA pirmininkei Žanetai Pratusevičienei (Šakių Žiburio gimnazija).

  Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos bibliotekininkė

Ala Norvilienė

                         Nuotraukos: LMBDA