Skaitymo konkursui pasibaigus

    Neseniai žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie tai, kad Lietuvos ketvirtokai pateko į pirmąjį  pasaulio šalių dešimtuką, pradžiugino. 2021 m. buvo atliktas tarptautinis skaitymo gebėjimų tyrimas PIRLS (ang. Progress in Informational Reading Literacy Study), kurio rezultatai motyvuoja toliau aktyviai  skatinti  skaitymą ne tik pradinėje mokykloje, bet ir tolesnėse – gimnazijos – klasėse. Norėtųsi, kad knygų skaitymas taptų įprastu moksleivių gyvenimo būdu.

      Mūsų gimnazijoje paskelbti tradicinio knygų skaitymo konkurso „Be knygos – nė dienos“ nugalėtojos: keturios moksleivės iš 6b (lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Deimantė Grilevičiūtė-Klincevičienė) ir moksleivė iš 2a (lituanistė Gintarė Padvelskienė). Gimnazijos direktorė Jolanta Martyncevienė laimėtojoms įteikė prizus – knygas ir diplomus.

Nors tarp dalyvių buvo ir vaikinų, bet daugiausiai knygų per mėnesį (knygų apimtis nebuvo ribojama) perskaitė moksleivės. Tai patvirtina ankstesnio tyrimo rezultatų tendenciją, kad mergaitės visgi daugiau skaito už berniukus.

       Įdomu, ką konkurso dalyviai skaitė? Kai kurie jų krimto knygas pagal mokyklinę programą: Oskaro Wilde‘o „Doriano Grėjaus portretas“, Žemaitės „Marti“, Icchoko Mero „Lygiosios trunka akimirką“, Antano Škėmos „Balta drobulė“, Franco Kafkos „Metamorfozė“, Albero Camiu „Svetimas“, George Orwelo „Gyvulių ūkį“, Justino Marcinkevičiaus „Mažvydas“, Mariaus Ivaškevičiaus „Madagaskaras“, Jurgio Kunčino „Tūla“. Tarp skaitytojų buvo populiarūs Stephenie Meyer romanai, Collen Houck „Tigro prakeiksmas“, „Tigro kelionė“, Colleen Hoover „Mes pradedame iš naujo“, „Mes dedame tašką“, Kristinos Ohlson „Stiklo vaikai“, „Akmeniniai angelai“, „Sidabrinis vaikas“, John Green „Dėl mūsų likimo žvaigždės kaltos“ ir kt. Noriai skaitytos ir populiariosios Davido Walliamso, Jeff Kinney, Rachel Renee Rusell knygos.

       Dėkojame gimnazijos direktorei J. Martyncevienei už konkurso rėmimą. Tikime, kad ir kitais metais skaitymo skatinimo konkursas įvyks.

                                    Rima Gudanavičienė ir Laimutė Adomavičienė

                   Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos biblioteka ir Informacijos centras