Integruota istorijos-lietuvių kalbos pamoka ,,Knygnešių keliais‘‘

      Kovo 16-oji – Lietuvoje  minima Knygnešio diena. Ji skirta prisiminti ir pagerbti žmones, kurių dėka buvo apgintas ir išsaugotas lietuviškas žodis. Ši data pasirinkta neatsitiktinai – tai knygnešių karaliumi vadinamo Jurgio Bielinio gimimo diena.

      Šeduvos gimnazijos bibliotekoje 5a,b klasių mokiniams vyko integruota istorijos ir  lietuvių kalbos pamoka, skirta paminėti Knygnešio dienai. Istorijos mokytoja Inga Dryžaitė mokinius supažindino su 1864 – 1904 metų  nedidele mūsų tautos istorijos atkarpa, kurioje vyko žūtbūtinė lietuvių tautos kova už gimtąjį žodį, už savo egzistenciją. Šios kovos simboliu tapo knygnešys.

Šią dieną pagerbiami knygnešiai, lietuvių kalbos draudimo metais platinę lietuviškas knygas, kai po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti ir platinti knygas lietuvių kalba. Lietuviai šiam reikalavimui priešinosi. Lietuviškos knygos ir laikraščiai ėjo iš rankų į rankas. Milžinišką darbą atliko draudžiamų spaudinių platintojai – knygnešiai. Nepaisant to, kad už knygų platinimą buvo baudžiama kalėjimu ar tremtimi į Sibirą, knygos buvo platinamos itin aktyviai. Imperinės valdžios atstovai, matydami jog nebegali sulaikyti slaptojo knygų platinimo, 1904 metais panaikino daugiau kaip 40 metų trukusį lietuviškos spaudos draudimą. Bibliotekos vedėja Vita Kasarauskienė mokiniams pristatė parodą, skirtą Knygnešio dienai paminėti. Mokiniai komandose atliko įvairias užduotis: sprendė kryžiažodžius, atsakinėjo į klausimus, turėjo atpažinti asmenybes, prisidėjusias prie lietuviškos spaudos platinimo ir leidimo, raidžių margumyne surasti žodžius, susijusius su knygnešyste. Pamokos pabaigoje mokiniai žaidė kahoot žaidimą. Knygnešystė – tai tik Lietuvai būdinga veikla, įvertinta UNESCO kaip unikali ir pasaulyje neturinti atitikmenų. Kad knygnešiai Lietuvos istorijoje atliko ypatingą vaidmenį ir kad juos būtina pagerbti, įsitikinę ir mūsų gimnazijos penktų klasių mokiniai.

Šeduvos gimnazijos bibliotekininkė

Vita Kasarauskienė