Šlepetė ir kitos istorijos

„Jo knygos gimsta iš širdies,

Tad prie Račicko pavardės

Visi priprato jau seniai,

Na, o labiausiai – mokiniai.

Jo personažai tokie puikūs!

Be Edvarduko ir be Zuikos,

Be Nippės ir kitų vardų

Gyventi būtų nuobodu ...“

        Taip apie vaikų ir paauglių rašytoją rašė poetė Alma Karosaitė.

Rašytojas atvyko į susitikimą su Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos  2-5 ir 6-8 klasių mokiniais. Mokiniai pamatė mėgstamų knygų „Zuikos padūkėlio, „Šlepetės“, Berniukai šoka breiką“ ir kitų knygų autorių. Pabendravo. Trečiokai, ketvirtokai, penktokai, šeštokai išmoko mintinai rašytojo knygų ištraukas ir meniškai deklamavo. Juk nieko nėra maloniau rašytojui, kai jo parašytos knygos yra skaitomos ir žinomos. Rašytojas prisipažino, kad jam patinka rašyti apie pašėlusius vaikus, kuriuos jis vadina teigiamais išdykėliais. O šalia tų padūkėlių, jokūbėlių, mikių ir lukošiukų būna jų mokytojos, kurios kartais patenka į komišką situaciją. Autorius motyvavo mokinius skaityti knygas. Skaitantis mokinys ugdo  kūrybiškumą, pažinimo kompetencijas.

     Vytautas Račickas atsakė į mokinių klausimus. Keletą kartų mokiniai uždavė klausimą: „Kas įkvepia rašyti.?“ Autorius atsakė, kad vaikų gyvenimas ir žinojimas, jog knygos yra skaitomos. Kad mokiniai laukia naujų knygų.

     Pristatė naują knygą Juozulio istorijos“. Knygą sudaro  dvidešimt septynios istorijos – ir tiek pat Juzulių. Jie iš Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, kitų etnografinių Lietuvos rajonų. Todėl kartais vietos tarme prabyla. Juzulis – ne vien dabarties (ir ne tik vaikų) gyvenimo atpasakotojas,  bet ir kai kurių istorinių įvykių liudininkas bei dalyvis. Autorius  atkreikė dėmesį  į socialinius, moralinius mūsų gyvenimo dalykus, tarpusavio santykius šeimoje. Skaitė ištraukas iš knygų „Tikras vyras“, „Gėlytė ir Bučkis“. Papasakojo apie pirmos knygos „Šlepetė“ istoriją ir apdovanojimus.

Šaltiniečiai turėjo galimybę įsigyti rašytojo knygų su autoriaus autografu ir palinkėjimu.

    „O skaito jį jau kelios kartos,

       Nes geros knygos šito vertos.

Smalsiausi laukia tęsinių.

Kas kartą vis įdomesnių.“

 

Danutė Petkuvienė

Tauragės„Šaltinio“ progimnazijos bibliotekininkė