Tarptautinė IASL konferencija

  Liepos 12-16 dienomis JAV mieste Dentone buvo organizuota nuotolinė tarptautinė IASL mokyklų bibliotekininkų konferencija. Joje tarp 325 dalyvių iš 37 pasaulio šalių dalyvavo ir dvi LMBDA narės Snaiguolė Raguckienė ir Žaneta Pratusevičienė.

 

  Per penkias konferencijos dienas klausytojams buvo parengta daug pranešimų apie mokyklų bibliotekininkystės naujoves ir kaitą, klausytojai galėjo dalyvauti įkvepiančiuose susitikimuose su knygų autoriais. Buvo ne tik dalijamasi sėkmingos patirties pavyzdžiais apie įvairių bibliotekos programų įtaką skaitymo skatinimui ir informacinio raštingumo ugdymui, bibliotekos dalyvavimą įtraukiąjame ugdyme, mažinant skaitmeninį atsilikimą, dalyvaujant prevencinėse programose ar teikiant potrauminę pagalbą, bet ir pristatyta daug tyrimų, kurie rodo, kaip mokyklų bibliotekininkai gali įsitraukti į įrodymais pagrįstą praktiką, kad užtikrintų nuolatinę mokyklų bibliotekų plėtrą, kad atitiktų XXI amžiaus mokyklų mokinių poreikius.

  Daug dėmesio buvo skiriama JAV mokyklų bibliotekų veiklos tyrimams, supažindinta su bibliotekų veiklos standartais ir kaip jie įsilieja į kitus nacionalinius švietimo standartus. Kalbėta apie ateities bibliotekininkų – mokytojų rengimą, bibliotekų dizainą ir erdves, suteikiančias gyvybingumo visai mokyklai. Mokyklos bibliotekos programos ir paslaugos tiesiogiai veikia mokinių pasiekimus, padeda paruošti moksleivius būsimoms studijoms. Taip pat STEM ugdyme ypač svarbu mokyti skaitmeninių išteklių paieškos strategijų. Iš Europos šalių mums aktualu buvo Švedijos mokyklų bibliotekų ir jų vyriausybės bendradarbiavimo metodai, kurie veikia kaip įkvėpimas pažangiems procesams mokyklų bibliotekose tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu.

  Mokyklų bibliotekininkai dalinosi nuotolinio mokymosi Covid-19 epidemijos metu patirtimis, kurios buvo kaip iššūkis ir galimybė asmeniniam ir profesiniam mokyklos bibliotekininko tobulėjimui. Įtemptą dienotvarkę paįvairino nuotoliniai užsiėmimai su mankštomis, linksmomis užduotimis, receptais ir refleksijomis.

 

  Nuotolinės konferencijos formatas neleidžia pakeliauti, užmegzti gyvų kontaktų, tačiau suteikia galimybę  keliskart peržiūrėti vaizdo medžiagą, išsiversti, dalyvauti refleksijose žodžiu ir raštu tau patogiu laiku. O geriausia, ką gali suteikti tokios konferencijos, tai – stiprias emocijas, bendrą profesinio vieningumo jausmą tarp skirtingų šalių, ekonomikų, rasių, kalbų, papročių mokyklų bibliotekininkų iš viso pasaulio.