Apie 10 procentų ir kitus pažadus

  Švietimo ministras ir spauda gruodžio mėnesį garsiai skelbė, jog bus 10 procentų didinami atlyginimai mokyklų bibliotekininkams. Kiek realiai išpildyti pažadai? Lėšos mokyklų bibliotekininkų atlyginimų kėlimui buvo pridėtos prie bendrų asignavimų ,t.y. įmestos į bendrą katilą, kuriame, kaip žinia, švietimui visada trūksta. Kiekviena savivaldybė sprendžia apie jų paskirstymą. Todėl vienur atlyginimai kilo 10 proc., kitur 5, o kitur ir visai nekilo. Priklausomai nuo savivaldybės požiūrio ir turimų lėšų. Kitas pažadas buvo duotas ministro susitikime su mokyklų bibliotekininkėmis 2019 m. birželio mėn., jog bus priimta viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų didinimo strategija ir tada atlyginimai tikrai kils. Plačiau

  Taip, iš tiesų atlyginimų „šakutės“ kilo, tačiau jei atlyginimas yra tame intervale, t.y. nebuvo pats mažiausias, darbdavys nenusižengia įstatymui nedidindamas koeficiento. 

  Dar norėčiau pakalbėti apie atsakomybę. Neteisingų sprendimų ir netesėtų pažadų. Niekada nebuvo keltas klausimas kas kaltas, jog keliant atlyginimus kultūros darbuotojams 2019 metais, mokyklų bibliotekininkai buvo pamiršti. Nesusikalbėjimas tarp KM ir ŠMSM? Atsakingo asmens aplaidžiai atliktas darbas, dėl kurio suka uodegą iki šiol? Ar kryptingas mokyklų bibliotekų žlugdymas? 

  Nesugeba ŠMSM mūsų veikla rūpintis, nenori matyti mokyklos bibliotekos galimybių siekiant geresnių rezultatų tarptautiniuose tyrimuose, ugdant skaitymo ir informacinius gebėjimus. O gal mes per brangiai kainuojam švietimo sistemai? Su savo 500-700 eurų atlyginimu ir puse, vienu ar dviem etatais mokykloje?  Kitas akivaizdus dalykas, jog ŠMSM nesugeba ir nenori sukontroliuoti švietimui skiriamų lėšų. KM skiria lėšas tikslingai atlyginimų didinimui, detalizuoja kiek kuriai savivaldybei skyrė ir kontroliuoja jų panaudojimą, o ŠMSM viešai deklaruoja, jog pridėjo mokyklų bibliotekininkams, pridėjo pagalbai, pakėlė mokytojams, žodžiu, visiems pakilo, tik ... visų iš to paties katilo nepamaitinsi, nes košės tai nepadaugėjo. 

  Kas prisiims atsakomybę, kad įvedant etatinį mokytojų darbo apmokėjimą, pasikeitė mokyklų bibliotekininkų finansavimas, jie netapo pagalbos specialistais, tačiau jų finansavimas skiriamas iš pagalbos lėšų, sąmoningai ar per klaidą nepaskaičiavus kiek tas lėšas realiai reikia padidinti?

  Ministras kalbėjo, kad ŠMSM turi maksimaliai pasirūpinti, jog mokyklos bibliotekininkai pasijustų saugūs. Kaip jaučiatės, kolegos?

 

Žaneta Pratusevičienė, LMBDA pirmininkė