Žaidimas „Populistas“

  Šeduvos gimnazijos bibliotekoje buvo pristatytas naujas Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos sukurtas stalo žaidimas „Populistas“. Tai kritinio mąstymo žaidimas, ugdantis visuomenės medijų ir informacinį raštingumą, sąmoningumą ir atsparumą informacinei manipuliacijai.

  Žaidime dalyvavo net keturios komandos, viena iš jų mokytojų. Jį organizavo istorijos mokytoja Jolanta Sabutienė ir bibliotekininkė Vita Kasarauskienė. Žaidimo metu dalyviai labai azartiškai diskutavo ieškodami teisingo atsakymo, identifikuodami logines klaidas. Galbūt nugalėjo patirtis, nes laimėjo mokytojų komanda. Žaidimo pagrindinė ašis – citatos, kurias renkant buvo siekiama užtikrinti temų įvairovę, todėl žaidime buvo citatų, susijusių su sveika gyvensena, popkultūra, donoryste, žmogaus teisėmis, migracija, ekonomika, politika ir dar daug kitų temų.

 Kasdien mus pasiekia dideli informacijos srautai. Ir tikriausiai ne kartą kiekvienas iš mūsų esame susidūrę su iškraipytais faktais, ypač kai juos pateikęs asmuo siekia sau naudos. To negalima vadinti melu – tai loginės klaidos, kurios yra daromos specialiai, norint pateikti informaciją taip, kad ji būtų naudinga tam tikriems subjektams. Stalo žaidimas „Populistas“ yra būtent apie tai. Jis skatina mąstyti, kritiškai vertinti ir abejoti informacija, su kuria susiduriame socialinėse medijose ir kitose žiniasklaidos bei informavimo priemonėse.

Vita Kasarauskienė,

Šeduvos gimnazijos vyresnioji bibliotekininkė