ASTRIDOS LINDGREN GIMTADIENIS ŠEDUVOS GIMNAZIJOS BIBLIOTEKOJE

Paskatinimas kuo anksčiau pradėti skaityti padeda auginti naują skaitytoją. Vaikai, kuriuos supa knygos, išmoksta jas pamilti. Neįtikėtina, kiek daug smagių dalykų galima rasti vos pradėjus skaityti knygas. Susidomėjimas ir noras skaityti gali atsirasti labai spontaniškai bei paprastai ir tada tęstis visą gyvenimą.

Jau keletą metų Šeduvos gimnazijos bibliotekoje vyksta skaitymo skatinimo projektas „Su knyga į žinių šalį“. Šio projekto dalyviai yra pradinių klasių mokiniai ir specialiųjų poreikių turintys vaikai. Šiemet aktyviausia projekto dalyvė 3b klasė kartu su mokytoja Aušra Poškiene buvo pakviesta dalyvauti bibliotekos renginyje „Naktis bibliotekoje“ ir kartu švęsti rašytojos Astridos Lindgren 115-ąsias gimimo metines. Astridą Lindgren pasirinkome todėl, kad ji yra pati skaitomiausia ir mylimiausia  vaikų rašytoja pasaulyje. Šio netradicinio susitikimo labai laukė visi projekto dalyviai.  Renginį vesti bibliotekininkei padėjo III gimnazinės klasės mokinės Meida Bielskytė ir Skaistė Gudelytė. Jaukiai įsikūrę bibliotekoje bei pasiklausę trumpo rašytojos Astridos Lindgren knygų pristatymo kartu su jos knygų herojėmis Pepe Ilgakojine ir jos drauge Anika pradėjome smagią kelionę po naktinę mokyklą. Mokiniams teko įveikti daug įdomių užduočių: eiti atbulom, šokuoti varlyte, rašyti ilgiausią vardą, ieškoti mokykloje paslėpto lobio – Astridos Lindgren apsakymo „Pepė randa džiūgeną“.  O suradus  visas reikiamas dalis, sudėlioti kūrinį eilės tvarka ir garsiai  perskaityti, netgi nupiešti Pepės Ilgakojinės draugą Arklį. Pavakarieniavę ir pasistiprinę vėl kibome į darbus. Visi kartu gaminome sapnų gaudyklę. Šis darbas truputį užtruko, todėl jau ganėtinai pavargę nusprendėme pasikloti „lovas“ ir eiti žiūrėti filmo apie Pepę Ilgakojinę ir jos draugus. Galima sakyti, kad taip kruopščiai ir su užsidegimu gamintos sapnų gaudyklės  neatliko savo paskirties, nes kai kurie naktinėjimo dalyviai buvo budrūs iki pat ryto kol, tekant saulei, visi nutarė trumpai pailsėti.

Vaikams ši naktis buvo ne tik didelis džiaugsmas, bet ir įspūdinga patirtis.  Džiaugiuosi dalyvių sukurta ypač šilta, draugiška atmosfera. Svariausias renginio sėkmės įrodymas – pavargusios, bet spindinčios vaikų akys ir šypsenos. Manau, kad ši  naktis bibliotekoje ilgam išliks jų atmintyje. Visi „Nakties bibliotekoje“ dalyviai pažadėjo atbėgti į biblioteką ir perskaityti dar neskaitytas Astridos Lindgren knygas.

Vita Kasarauskienė,

Šeduvos gimnazijos vyr. bibliotekininkė