Apie taikias dangaus spalvas ir Rokiškio gimnazistų skaitymą

  Jau praeityje spalis – tarptautinis mokyklų bibliotekų mėnuo. Rokiškio Juozo Tumo - Vaižganto gimnazijos abiejų padalinių bibliotekininkės vykdė projektą ,,Taikios dangaus spalvos“. Apibendrinome rezultatus. Šio projekto tikslas – skaitymas, o šio mėnesio šūkį ,,Skaitydami kuriame taikų ir harmoningą pasaulį“, įgyvendinome įvairiomis formomis. Projektas buvo vykdomas dar ir lapkričio mėnesį.

    Gimnazijos Senųjų rūmų bibliotekininkė Rūta Vilutienė parengė spaudinių parodą ,,Taikios dangaus spalvos“. Joje buvo eksponuojami dangaus spalvų leidiniai. Gimnazistai skaičiavo, kurias knygas jau perskaitė. Abiturientės Armantė Sakalaitė ir Liudmila Belova mielai pasidalino įspūdžiais apie perskaitytas knygas, kurios paliko neišdildomą įspūdį. Armantės rankose suomių rašytojo Marko Leino romanas „Kalėdų istorija“. Ji teigia:„ Niekada nereikia spręsti apie knygą iš jos viršelio. Paėmus į rankas knyga atrodo vaikiška, tarsi tai būtų tipiška Kalėdų istorija, tačiau tai labai gili ir jautri žvejo sūnaus Mikalojaus gyvenimo istorija su vaiko išgyvenimais, naujo gyvenimo pradžia, atskleidžiama žmogaus dvasinė stiprybė, pasiaukojimas, meilė kitiems. Rekomenduoju perskaityti artėjant didžiausioms metų šventėms“.

   L. Belovai labai patiko amerikiečių rašytojos Lois Lowry apysaka „Siuntėjas“ bei šios knygos tęsiniai „Mėlyna sruoga“, „Žinianešys“, „Sūnus“. Puikios knygos! Tikras fikcijos mėgėjų lobis! Visa ši knygų serija yra nuostabi, nepaprasta ir išskirtinė, priverčianti stabtelėti, susimąstyti apie tam tikras vertybes, apie žmonijos dabartį ir ateitį. Susitikimai su pagrindiniais herojais Jonu, Kira, Matiju, Klere, Gabrieliumi nepaliks nė vieno abejingo. Rekomenduoju knygas perskaityti visiems, ypatingai tiems kuriems trūksta drąsos”,- teigia Liudmila.

  ,,Romuvos“ padalinio skaitykloje projekte dalyvavo II gimnazijos klasių gimnazistai, kurie lanko tikybos pamokas. Gili bendrystė sieja gimnazijos tikybos mokytoją Dianą Černiuvienę ir jos gimnazistus su skaitykla. Per tikybos pamokas, įgyvendinome tik vieną šio projekto dalį. Susiejome dvasines vertybes su garsiniu skaitymu. Skaitykloje ant stalų buvo išdėstyti mėlynos ir melsvos – taikios dangaus spalvos, lietuvių ir užsienio autorių grožinės literatūros kūriniai. Gimnazistai turėjo galimybę pasirinkti jiems patinkantį leidinį ir iš bet kurio puslapio garsiai paskaityti ištrauką. Garsinio skaitymo metodika pasiteisino. Skaitykloje įsivyravo susiklausymas, bendrystė ir darna. Jautėsi, kad susirinkusieji kalba širdimis. Prasmingi tekstai ir jaunų žmonių nuoširdus skaitymas, dovanojo nepaprastas akimirkas.

    Žydėjo skaitykla taikaus dangaus spalvos leidiniais, o iš skaitomų tekstų dvelkė dvasinė ramybė. Tikybos mokytoja D. Černiuvienė taip pat skaitė ištrauką iš mėlynos knygos. Ji pasirinko lietuvių prozininko, publicisto Jono Biliūno novelę ,,Laimės žiburys“. Gimnazistams palinkėjome sėkmingai kopti į savus laimės žiburius... Nepaprasta akimirka paliko neišdildomą įspūdį. Akis suvilgė džiaugsmo ašaros...

       Projekto ,,Taikios dangaus spalvos“ tikslas buvo dar ir atlikti I – IV gimnazijos klasių moksleivių skaitymo analizę. Bibliotekininkės analizavo kokie leidiniai paimti spalio mėnesį. Dominuoja programiniai kūriniai. Iš bibliotekos gimnazistai ėmė Vandos  Juknaitės ,,Išsiduosi. Balsu“, Vinco Mykolaičio- Putino ,,Altorių šešėly“, Vinco Krėvės ,,Skerdžių“, ,,Skirgailą“, Vilhelmo Šekspyro ,,Hamletą“, Igno Šeiniaus ,,Kuprelį“, Juozo Tumo- Vaižganto ,,Dėdes ir dėdienes“, Sofoklio ,,Antigonę“, Ericho Marijos Remarko ,,Tris draugus“, Juozo Grušo ,,Meilę, džiazą ir velnią“ ir kitus leidinius. Taip pat gimnazistai skaitė Ilonos Ežerinytės ,,Sutikti eidą“, Jay Asher ,,Trylika priežasčių kodėl“, Marko Leino ,,Kalėdų istoriją“, Marijaus Eskobaro, ,,Aušvico lopšinę‘, ,,Melvino Burgesso ,,Heroiną“, Bruno Ferrero ,,Svirplio giesmę“ ir kitus leidinius.

      Gimnazijos ,,Romuvos“ padalinio III d klasės gimnazistė Rugilė Rakauskaitė su didžiuliu entuziazmu skaito lietuvių kilmės JAV rašytojos Rutos Šepetys knygas. Jai patiko autorės leidiniai ,,Tarp pilkų debesų“, ,,Druska jūrai“ ir ,,Nelengvu keliu“. Rugilė teigia: „Kai už lango ruduo... Jaukiuose ir šiltuose namuose gera skaityti knygas...“

    Tai tik spalio mėnesio skaitytų grožinės literatūros leidinių trumpa apžvalga.

Iš autografų, įrašų dvelkia šiluma. Sklaidžiau  gimnazijos ,,Svečių knygų“ puslapius. Jau ne vieną storą knygą svečiai prirašė...

    Peržvelgti Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos ,,Romuvos“ padalinio ,,Svečių knygas“, buvo projekto ,,Taikios dangaus spalvos“ planuota dalis. Knyga, skaitymas... Visais laikais siejosi su dvasine ramybe žmoguje.

     Gilinausi, ko linkėjo gimnazijos bendruomenei, ištikimiesiems informacijos vartotojams Lietuvos įžymieji... Nufotografuoti tekstai iš ,,Svečių knygų“ buvo įkelti į gimnazijos ,,Romuvos“ padalinio socialinių tinklų paskyrą. Kunigas, poetas Justas Jasėnas linkėjo, kad visur ir visada lydėtų knyga. Jis rašė: ,,Knyga ir žmogaus dvasia nemiršta – jie amžini“, o Lietuvos Vyriausiasis Senelis Kalėda linki, kad lietuviškas žodis skambėtų visur ir visada“. Gimnazijos ,,Romuvos“ padalinio pirmoji bibliotekos vedėja , dabar jau šviesios atminties Aldona Rasimavičienė rašė: ,,Man niekada nebuvo per daug knygų. Aš jų visų neperskaičiau, bet kiekvieną inventorinau, indeksavau, glosčiau kaip mylimą kūdikį“. Tai tik kelių žmonių mintys, bet atviros ir labai nuoširdžios.

     Dėkoju tikybos mokytojai D. Černiuvienei  ir visų II klasių gimnazistams už šiltą ir nuoširdžią bendrystę ir visiems projekto dalyviams, kad buvome kartu. Svarbiausia, kad virš mūsų galvų spindėtų taikios dangaus spalvos, kad mus visus lydėtų laimė, kad jaukiuose namuose sielas šildytų knygos.

  Reda Kiselytė,

    Rokiškio Juozo Tumo - Vaižganto gimnazijos Gedimino Matiekaus skaityklos bibliotekininkė