Šiaurės šalių literatūros savaitė

Šiaurės šalių literatūros savaitė tai – šviesos ir žodžio šventė, kurios pagrindinė idėja – garsinis grožinių kūrinių skaitymas žvakių šviesoje. Šių metų tema – svajonės ir ilgesys, ypatingai svarbi šio laikmečio kontekste, nes jis paženklintas nuotoliniu bendravimu, atstumu, užvertomis sienomis, tačiau svajonės ir ilgesys mus jungia ir vienija nepaisant visų apribojimų.

Šią savaitę Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos mokinių laukė kitokios nei įprasta literatūros pamokos bei klasės valandėlės. 8-tokai kartu su lietuvių kalbos mokytoja Ingrida Samulioniene atsivertė šiaurietišką knygą, jie skaitė paaugliams siūlomos knygos „Perlų ieškotoja“ (aut. Karin Erlandsson) ištrauką, diskutavo apie draugystę ir ilgesį, priverčianti skaitytoją susimąstyti apie tai, kas iš tikrųjų svarbu gyvenime. Pedagogė šio teksto ištraukas išmaniai panaudojo meninio teksto atpasakojimo metodo pakartojimui.

Garsinių skaitymų rytmetį 3 klasės mokiniai su mokytoja Žaneta Mickevičiene sugužėjo į skaityklą, čia bibliotekininkė visus supažindino su Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja bei tema. Tada žvakių šviesoje keliavo po nepaprastą Klaus Hagerup „Mergaitė, norėjusi išgelbėti knygas“ knygos pasaulį. Po skaitymų užvirė diskusija apie tai, kaip kiekvienas iš mūsų galime išgelbėti knygas, ką galime padaryti, kad jos nedulkėtų bibliotekų lentynose. Galop trečiokai pabandė sukurti skaitytoje knygoje esančios knygos pabaigą, kur kiekvienas fantazavo, modeliavo, kas įdomaus atsitiks knygos veikėjui.

Kitą dieną 8 klasių mokiniai buvo pakviesti į popietę „Šiaurės šalys ir svajonės“, kur geografijos mokytoja Zita Rimkevičienė pristatė Šiaurės Europos šalis, pasidalino savo asmeniniais įspūdžiais ir potyriais, lankantis šiose šalyse. Šios popietės metu mokiniai praplėtė savo geografines žinias.

Lietuvių kalbos mokytoja Edita Čerapienė ir jos auklėtiniai dalyvavo popietėje „Įdomūs faktai apie Šiaurės šalis“. Penktokai buvo supažindinti su Šiaurės šalių literatūros projekto idėja, tema. Visi aptarė, ką simbolizuoja šių metų plakatas, susipažino su skaitomais tekstais. Vėliau, vedini 7 klasės mokinių, Lukrecijos Juščiūtės, Justinos Mamontovaitės ir Skaistės Žeglytės (mokinėms padėjo pasiruošti geografijos mokytoja Jūratė Paulauskienė), apkeliavo šiaurės šalis, susipažino su jų gamtovaizdžiu, ten gyvenančių žmonių buitimi bei tradicijomis.

Literatūra visais laikais leidžia mums nuklysti į svajones, niekas kitas taip nesustiprina žmonių bendrystės, kaip skaitymas, o per pandemiją tai tapo gal net ypatingai svarbu.

Bibliotekos vedėja Ala Norvilienė

 Nuotraukos: Alos Norvilienė