Skaitėme pasakas

   Šakių rajono Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos mokiniai visą spalio mėnesį skaitė, prisiminė ir aptarė pasaulio pasakas. Jie buvo įtraukti į įvairias veiklas, per kurias susipažino su įvairiomis šalimis per tų šalių pasakas, nagrinėjo pasakų interpretacijas visose meno šakose, ypač jų ryšį su muzika, atliko kūrybines užduotis.

 Pradinių klasių mokiniai piešė savo mylimiausių pasakų herojus, dainavo jų daineles, pasidalino įdomiausių veikėjų išmintimi. Ta proga pirmaklasiai (mokytoja E. Balčiūnienė) susipažino su mokyklos biblioteka, rinkosi pasakas, tapo skaitytojais ir piešė pasakų herojus. Mokytoja V.Mačiulskienė su antrokais „Čipolino nuotykius“ integravo į keletą pamokų: raiškiai skaitė, piešė daržoves, deklamavo eilėraščius, o muzikos mokytoja N. Urbanavičienė mokė dainuoti Čipolino, Buratino dainas ir dainelę apie tris paršiukus. Trečiokai savo mokytojai V. Kasparaitienei pasakojo apie jiems labiausiai patikusias pasakas, jas surašė į stilizuotas knygeles. Ketvirtokai, vadovaujami mokytojos V.Mikelaitytės aptarė ir užrašė jiems patikusių pasakų ir jų herojų išmintį.

· Penktos klasės mokiniai - aktyvūs mokyklos bibliotekos skaitytojai - mielai skaito ir pasakas. Apie glaudų pasakų ir muzikos ryšį jiems pasakojo mokytoja N. Urbanavičienė, visi dainavo „Vilko ir septynių ožiukų“ dainą, parodė ir aptarė muzikinį spektaklį „Coliukė“, muzikinę pasaką „Batuotas katinas“ ir roko operą „Voro vestuvės“.

· Šeštokų skaityta pasaka „Snieguolė ir septyni nykštukai“ atgijo to paties pavadinimo B. Pavlovskio balete, kurį komentavo muzikos mokytoja N. Urbanavičienė ir akcentavo, kad daug paprasčiau žiūrėti baletą, kai žinai kūrinio siužetą.

 Penktokai ir septintokai per literatūros pamokas mokytojai N. Motiejaitytei pristatinėjo savo mylimiausias vaikystės pasakas, pasakojo, kuo jų aptariamas kūrinys jiems labiausiai patiko, ko jie iš šios pasakos išmoko. Visos jų pasakos liko skaidrėse.

  Aštuntos klasės mokiniai su mokytoja R. Jievaitiene prisiminė brolių Grimų pasakos „Miegančioji gražuolė“ siužetą ir žanro ypatumus. Po to mokiniai sukūrė šiuolaikinę pasaką apie per pamokas miegančią gražuolę. Mokytoja N. Urbanavičienė kalbėjo apie muzikines pasakos interpretacijas ir parodė P. Čaikovskio baletą „Miegančioji gražuolė“.

 Devintokai, vadovaujami mokytojos R. Jievaitienės, gilinosi į pasakos „Eglė žalčių karalienė“ egzistencines patirtis, skirtingas moters ir vyro savybes, moters padėtį ir uždavinius, požiūrį į „kitokį“, pasakos simboliką. Muzikos mokytoja N. Urbanavičienė mokiniams parodė mitinę Eglės istoriją per muziką ir šokį - mokiniai susipažino su lietuvių muzikos klasiko E, Balsio baletu „„Eglė žalčių karalienė“ – populiariausiu šio žanro nacionaliniu veikalu, išsakė savo įspūdžius apie pasaką ir baletą.

 Vieno žymiausių vokiečių romantikų E.T.A. Hoffmanno pasaka „Spragtukas ir pelių karalius“ laikoma pasauline vaikų literatūros klasika. Pasakoje labai išmoningai supintas tikrovės ir fantazijos pasaulis, nuolat įsibraunantis į vaikų kasdienybę ir dažnai verčiantis svarstyti savo poelgius ir ketinimus. Mokytoja Neringa Motiejaitytė su 10 klasės mokiniais nagrinėjo šią pasaką. Jų išsikeltas tikslas - per gana ribotą laiką perskaityti duotą pasakos ištrauką ir pasirengti ją pristatyti klasės draugams, tokiu būdu dešimtokai ugdė komunikacinius gebėjimus, turėjo atrinkti reikiamą informaciją, taip pat prireikė įgūdžių, kaip trumpinti tekstą, rasti svarbiausią informaciją, perfrazuoti teksto mintis ir gebėti kiekvieną dalį sujungti į vientisą istoriją. Muzikos mokytoja Nijolė Urbanavičienė supažindino dešimtokus su visame pasaulyje žinomu klasikiniu P. Čaikovskio baletu „Spragtukas“, kurio užburianti muzika pavergė mokinius.

 Per dailės pamokas mokytoja E. Dragūnaitytė mokė daryti knygų skirtukus su pasakų iliustracijomis.

Baigėsi spalis – tarptautinis mokyklų bibliotekų mėnuo- pilnas įdomiausių veiklų.

Paruošė mokyklos bibliotekos vedėja Danutė Dvylaitienė