Kraštotyros diena, skirta Radviliškio kraštui pažinti

  Rugsėjo 30 diena Radviliškio Vaižganto progimnazijoje buvo skirta kraštotyrai, Radviliškio krašto pažinimui, ugdymo veiklas organizuojant netradicinėse aplinkose. Šios dienos tikslas: skatinti mokinius domėtis gimtojo miesto istorija ir dabartimi, ugdyti pagarbą ir meilę gimtajam kraštui. 

 Mokyklos bibliotekininkė kartu su 5b klasės mokiniais savo maršrutą gimtajame Radviliškio mieste aptarė klasėje. Mokiniai turėjo įsidėmėti objektus, kuriuos turėjo aplankyti, jų istoriją, svarbą Radviliškio miestui.

 5b klasės mokiniai linksmai klegėdami iškeliavo  į miestą. Pirmasis objektas buvo geležinkelio stotis, kuri ir yra svarbiausias geležinkelių sostinės - Radviliškio - miesto objektas. Pirmiausia aplankėme garvežį, pagamintą 1944 metais Berlyne ir vienintelį tokį likusį Lietuvoje, pastovėjome prie ąžuolo, kuris buvo pasodintas  savanorių karių, nugalėjusių  bermontininkus 1919 metais Radviliškio mūšyje. Aplankėme  ir miesto centre stovinčią skulptūrą „Nikę“, kuri buvo pastatyta 1999 metais, minint pergalės prieš bermontininkus 80 – metį, skulptūra simbolizuoja tautos laisvės ir pergalės idėją, o kardas jos rankose – padėka ir pagarba tiems žmonėms kurie kovojo už Lietuvos nepriklausomybę. Keliaudami miesto centru aplankėme ir skulptūrą „Rytas“, miesto centro puošmeną. Penktokų kelionė tęsėsi link ilgametę istoriją turinčios Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios, šalia jos stovi vietinės reikšmės architektūrinis paminklas - varpinė. Mokiniai susidomėjo ir kompozicija „Skausmo ir kančios kelias“, skirta atminti Lietuvos kankiniams, tremtiniams, žuvusiems Sibiro platybėse, šalia kurios rymo ir Trys kryžiai – paminklas stalinizmo aukoms atminti. Mokinių kelionės tikslas – miesto parkas, į kurį einant dar pasigrožime ir skulptūra  „Aušrine“, kuri lietuvių mitologijoje buvo laikoma nepaprasto grožio mergele, susijusia su Saule ir uždegančia jai rytais šviesą. Nors ir šiek tiek sužvarbę, penktokai pasiekė miesto parką, kurį puošia medžių drožėjų skulptūros „Karžygių alėja“. Kad šiek tiek sušiltų, penktokai bėga į serpantino kalvą. Kiekvienas, keliaudamas takeliu į viršūnę, kviečiamas sustoti septyniose stotelėse, kuriose ant ketaus plokštėmis uždengtų akmenų iškaltos Radviliškio miestui, jo istorijai ir raidai svarbios datos. Pačioje viršūnėje eksponuojama Radviliškio krašto garbės piliečio Stasio Žirgulio gimtajam miestui dovanota skulptūrinė kompozicija „Miesto metraštis“. Penktokai, lenktyniaudami vieni su kitais, serpantinu kilo į kalnelį, pakeliui sustodami ir susipažindami su Radviliškio miesto istorija. Kadangi oras nelepino, pūtė žvarbus vėjas, mokiniai užsuko į kavinę, sušilti ir atsigerti karštos arbatos. Pasistiprinę ir sušilę, mokiniai patraukė prie miesto centre esančios skulptūros „Akcentas“, tai miesto simboliai - geležinkelio bėgiai, pajuodę žvirbliai ir meldai. Linksmai šurmuliuodami penktokai grįžo į mokyklą. Klasėje aptarė ką naujo sužinojo, pamatė. Mokyklos bibliotekininkė uždavė klausimų apie Radviliškio miesto istoriją, patys aktyviausi ir geriausiai įsiminę faktus mokiniai buvo apdovanoti prizais.

 Kraštotyros dienos mokiniams padeda geriau pažinti savo kultūrinę, istorinę ir geografinę padėtį, pagilina žinias apie gimtąjį kraštą.    

                                                   Bibliotekininkė Daiva Gaivelienė