Tarptautinis mokyklų bibliotekų projektas ,,Baltų literatūros savaitė’’ „Romuvos“ progimnazijoje

Progimnazijos biblioteka jau antrus metus dalyvauja tarptautiniame mokyklų bibliotekų projekte „Baltų literatūros savaitė“. Projekto tikslas – skatinti Lietuvos ir Latvijos mokinių pažintį su kaimyninėmis šalimis, jų kalba, literatūra, kultūra. Siekiama plėsti mokinių akiratį, stiprinti komunikacinius ir skaitymo gebėjimus.

Šiemet bibliotekos vykdomame projekte dalyvavo 3a klasės mokiniai bei jų mokytoja Lina Pocienė. Pirmiausia trečiokai prisiminė jau antroje klasėje girdėtus faktus apie Latviją: kaip atrodo Latvijos vėliava, kas yra jos sostinė, kokia upė ilgiausia, kad Latvija kaip ir Lietuva yra prie Baltijos jūros, išsiaiškino, kuri valstybė yra didesnė ir kurioje gyvena daugiau gyventojų. Mokiniai buvo supažindinti su mokyklos bibliotekoje turimomis latvių autorių knygomis, išsamiau pristatyta knyga vaikams Zusta Zanė „Ūkė Pūkė randa išeitį“, ji 2017 metais buvo nominuota kaip geriausias originaliosios literatūros darbas vaikams. Daug dėmesio skirta latvių kalbai, mokiniai aptarė latvių ir lietuvių kalbų panašumus ir skirtumus, mėgino išversti, bandė atspėti latviškus žodžius, o vėliau juos lygino su tikraisiais vertiniais, klausėsi Ūkės Pūkės dainos latvių kalba.

Visą savaitę mokyklos skaitykloje progimnazijos bendruomenė turėjo galimybę susipažinti su paroda, kurioje eksponuojami latviški kūriniai.

Buvo smagu ir naudinga trumpam atverti duris į kaimynų literatūros pasaulį.

Ala Norvilienė,

Romuvos progimnazijos bibliotekininkė