„Žemė - mūsų namai“

Ką žinome apie Žemę? Kas ta žemė? Apie 75 proc. mūsų planetos teritorijos sudaro vanduo ir visgi mes ją vadiname „Žeme“. Žemėje gyvena apie 7,5 milijardo žmonių. Žemės širdis - branduolys. Žemės dydis. Ir visa tai žinios iš vadovėlio. Kartu su gamtos mokytoja 6a, 6d ir 6e klasės mokinius pakvietėme į integruotą bibliotekos ir gamtos pamoką. Pamokos pradžioje mokytoja pristatė pamokos Temą: „Žemė- mūsų namai“, skirta pasaulinei Žemės dienai paminėti.

 Mokytoja sveikindama visus šeštokus šios gražios šventės proga, kartu priminė, jog pavasario lygiadienis – Pasaulinė Žemės diena – mus ragina ir įpareigoja konkrečiais darbais prisidėti prie gamtinės aplinkos puoselėjimo ir saugojimo. Tą galime atlikti kiekvienas savo kieme, namų aplinkoje, darbo vietoje. Rūpintis Žemės išsaugojimu privalome visi kiekvieną dieną.

Bibliotekos Kahoot nuotolinėje viktorinoje mokiniai atsakinėjo į 28 klausimus apie mūsų planetą. Ar lengva buvo atsakyti į progimnazijos bibliotekos parengtus viktorinos „Žemė - mūsų namai“ klausimus? Ar tikrai visi žinome:

„Kodėl Negyvojoje jūroje neįmanoma nuskęsti? Kuri iš jūrų labiausiai užteršta pasaulyje? Kiek proc. sudaro gėlas vanduo Žemėje? Kokia yra ekologiškiausia transporto priemonė“ ir daugelį kitų mums labai svarbių klausimų.

Žinoma, daug kam teko pamąstyti ir susimąstyti, juk neįmanoma visko žinoti, bet bibliotekos veiklų, viktorinų, klausimynų didžiausias tikslas yra „ne tik žinoti, bet ir naujo sužinoti“. Tokios integruotos pamokos su biblioteka, pamėgtos mokinių. Jos ne tik paįvairina pamokos dėstymo metodą, bet ir ugdo mokinių informacinius gebėjimus, tarpusavio varžymąsi, atsakomybę, susikaupimą, lyderystę, laiko skaičiavimą.

Balandžio mėnesį analogiška pamoka su biblioteka vyko 5-tų klasių mokiniams „Pažinkime ir globokime pasaulio gyvūnus“.

Būkime atsakingi Žemės gėrybių naudotojai. Kiekvienas savo mažais kasdieniais veiksmais galime padėti Žemei – atsakingai naudokime vandenį, elektros energiją. Kaskart, norėdami atspausdinti dar vieną dokumentą, pagalvokime, ar tikrai verta naudoti popierių, o gal užtektų elektroninio varianto. Saugokime Žemę ir ji mums pasakys didelį AČIŪ!

Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos

bibliotekininkė Rasa Rimkuvienė