Kovo -16-oji –Knygnešio diena

 

 

„Ar kas uždegs vaškinę žvakę,

Kai smėlio kauburį supils?

Už sunkų kelią, baugią naktį

Ar kas mus, knygnešius,atmins?“

(iš knygnešių dainos)

 

 

 

Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos bibliotekininkė Danutė Petkuvienė pakvietė 6c klasių mokinius ir auklėtoją Liną Valuckienę į informacinę klasės valandėlę „Gyvenimo kelias – knyga“. Parengė skaidres ir pristatė elementorių istoriją: nuo pirmųjų, paprastų, išleistų spaudos draudimo metais iki šiandieninių. Skaidrėse buvo išryškinta istorijos laikotarpis „Knygnešių šventa Gadynė“. 2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą, o kovo 16-oji oficialiai paskelbta Knygnešio diena.

Šeštokai susipažino su knygomis- elementoriais, kurie buvo išleisti po 1863 metų sukilimo.

Nes Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti knygas lietuvių kalba. Todėl dauguma tuo meto elementorių buvo dvikalbiai.

Mokiniai sužinojo Jono Basanavičiaus, Vinco Kudirkos, Simono Daukanto, Motiejaus Valančiaus ir kitų politinių veikėjų kultūrinius nuopelnus, leidžiant ir platinant lietuvišką spaudą. Bibliotekininkė Danutė Petkuvienė atkreipė mokinių dėmesį, kad kovo-16-oji - Knygnešių diena. Šią dieną gražiai ryškina knygnešio Jurgio Bielinio kilnūs darbai, kurie žadino tuometinės lietuvių tautos sąmonę, palaikant lietuvybę kaimuose ir miestuose.

Šeštokai sužinojo ir apie elementorius, kurie pasirodė XVI-XVII a. Mažojoje Lietuvoje. Iki pat XX a. pradžios pradžiamokslius rašė šviesuoliai, kurie neturėjo pedagoginių žinių.

Valandėlės pabaigoje vyko diskusija apie perskaitytas knygas.

Danutė Petkuvienė

Tauragės„Šaltinio“ progimnazijos bibliotekininkė