Romuviečiai tarptautiniame projekte „Šiaurės šalių literatūros savaitė“

Šiaurės šalių literatūros savaitė tai – šviesos ir knygos šventė. Jos pagrindinė idėja – garsinis grožinių kūrinių skaitymas žvakių šviesoje. Visą savaitę tūkstančiuose bibliotekų, mokyklų, darželių bei kultūros centrų Šiaurės šalyse ir jų kaimyniniuose kraštuose rengiami skaitymai, parodos, popietės, kiti kultūriniai renginiai. Šių metų tema – Šiaurės šalys ir pasaulis.

Garsinių skaitymų rytmetį Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos 3 klasės mokiniai su savo mokytoja, Laura Palivoniene, sugužėjo į mokyklos biblioteką, kur bibliotekininkė visus supažindino su Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja, tema, plakatu. Tada žvakių šviesoje visi atsivertė vaikams rekomenduojamą paveikslėlių knygą „Visi iki vieno“, autorė Kristin Roskifte. Pirmiausia buvo aptartas knygos viršelis, pasvarstyta apie ką galėtų būti knyga. Prieš skaitymus kiekvienam klausytojui įteikta po numerį, išgirdus turimą skaičių, reikėjo pačiam perskaityti tekstą su šiuo skaičiumi bei pakomentuoti iliustraciją. Trečiokams buvo smagu skaitomą tekstą lyginti su iliustracijomis, kiekvienas įžvelgė kažką naujo, netikėto, prieita prie išvados, kad kiekvienas iš mūsų esame skirtingi, bet tuo pačiu visi labai svarbūs. Kiekvienas turime savo vidinį ir išorinį pasaulį, mus siejantį, o kartu ir išskiriantį iš kitų.

Šią savaitę progimnazijos mokinių laukė kitokios nei įprasta literatūros pamokos. Penktokai atsivertė šiaurietišką knygą su savo lietuvių kalbos mokytojomis Milda Viltrakiene bei Gitana Kovalioviene, jie taip pat skaitė Kristin Roskifte tekstą „Visi iki vieno“. Mokiniams ypač patiko stilizuotos knygos iliustracijos ir spalvingos žmonių figūros, puslapis po puslapio vis margiau užpildančios visą knygą.

6 klasių mokiniai buvo pakviesti į nuotolinę popietę „Šiaurės šalių gamtos ypatumai“, kur geografijos mokytoja, Zita Rimkevičienė, supažindino mokinius su Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja, visi „pakeliavo“ po Šiaurės šalis, susipažino su jų gamtovaizdžiu, ten gyvenančių žmonių buitimi bei tradicijomis.

Geografijos mokytoja, Jūratė Paulauskienė, su savo mokiniais, Simona Maslauskaite, Lukrecija Juščiūte, Vilmantu Bielskiu parengė informacinį filmuką, kuriame pristatė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėją bei pakeliavo Šiaurės šalių žymių žmonių pėdsakais.

Be skaitymų, popiečių, integruotų pamokų, skirtų „Šiaurės šalių literatūros savaitei“, mokyklos skaitykloje veikė literatūrinė paroda „Šiaurietiškas kampelis“, kur mokiniai galėjo susipažinti su Šiaurės šalių žinomiausiais rašytojais bei jų kūriniais.

Buvo smagu vėl pasinerti į „Šiaurės šalių literatūros savaitės“ renginių sūkurį, visiems kartu tuo pačiu metu prie žvakių šviesos skaityti tą patį kūrinį, kurį skaitė tūkstančiai mažų ir didelių skaitytojų visose Šiaurės šalyse.

Bibliotekos vedėja Ala Norvilienė

Nuotrauka: Lauros Palivonienės