Bibliotekoje galima rasti saugią erdvę ir paslėptą lobį

Jau ne pirmus metus Vilkaviškio rajono Virbalio pagrindinės mokyklos biblioteka spalio mėnesį įsijungia į Tarptautinės mokyklų bibliotekų asociacijos inicijuojamas veiklas. Biblioteka nušvito gražiausiomis rudens spalvomis, kurios spinduliavo iš 6 klasės piešinių bei Salomėjos Nėries eilių, kurias vaikai deklamavo poetės gimtinėje, iliustracijų.

Spalio 14-oji išaušo darganota ir vėjuota. Visai kaip Salomėjos Nėries dienoraštyje: „Audringą naktį aš gimiau. Rudens vėjai, liūtais staugdami, daužė mano lopšį...“ Tačiau tai nesutrukdė vykdyti socializacijos programos „Dalinkis skaitymo džiaugsmu“ suplanuotų veiklų. 6 ir 7 klasės mokiniai, lydimi socialinės pedagogės Giedrės Ožalienės, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Ingos Merkevičiūtės bei bibliotekininkės Inesos Mažeikienės vyko į Kiršų kaimą aplankyti poetės Salomėjos Nėries gimtinės. Nors ši vieta yra visai arti, daugelis mokinių nebuvo joje lankęsi. Čia mūsų jau laukė projekto partnerės iš Vilkaviškio TAU universiteto. Pasidairę po sodybą, padėjome rudeninių viržių vazonėlį prie paminklinio akmens, išklausėme 6 klasės mokinės Idos Munikaitės išraiškingai deklamuojamą eilėraštį „ Rudenio saulė“. Žvarbus oras sutrukdė vykdyti savanoryste grįstą talką ir tęsti renginį atvirame ore. Todėl pasinaudojome Alvito bendruomenės namų patalpomis. I.Mažeikienė plačiau supažindino su programos tikslais ir pakvietė pasiklausyti mokinių paruoštos literatūrinės kompozicijos. Po nuoširdaus mokinių poezijos skaitymo maloniai nustebino TAU studentės Luiza Bilickienė ir Danutė Rauzienė, pripažinę, jog yra poezijos mylėtojos ir labai išraiškingai padeklamavę S.Nėries eilėraščius. Susimąsčiusi jaunoji karta išklausė TAU sudentės Jūros Judickienės mintis, kodėl verta mokytis visą gyvenimą, o ypač sulaukus garbaus amžiaus. Juk nuolatinis žinių siekimas ir tobulėjimas verčia mus nesustabarėti ir išlikti jaunais.

Kadangi gyvename COVID-19 pandemijos sąlygomis, bendravome laikydamiesi saugumo reikalavimų. Vis dėlto tikimės, kad skaitymo „virusui“ esame neatsparūs. Skaitymas yra labai svarbus kiekvieno iš mūsų gyvenime, nes knyga yra būdas bendrauti, sužinoti, išmokti, lavinti vaizduotę.

Spalio 21 d. 9 klasės mokiniams dvi literatūros pamokos buvo kitokios. Jos vyko bibliotekoje, buvo kalbėta apie bibliotekų bei skaitymo naudą žmogaus savijautai ir įtaką ateities planams, moksleiviai jautėsi jaukiai ir laisvai su arbatos puodeliais, dailinosi mintimis ir šypsenomis.

Mokyklos bibliotekininkė Inesa Mažeikienė supažindino su tarptautinėmis rekomendacijomis, padedančiomis suprasti mokyklos bibliotekos įtaką mokinių savijautai: biblioteka gali būti saugi ir rami erdvė; turi informacijos išteklių apie gerą savijautą; mokiniai gali tobulinti skaitmeninio raštingumo įgūdžius; inicijuoja skaitymą savo malonumui; skatina gydymą skaitymu- biblioterapija. Mokiniams lengviau suvokiama vaizdų kalba buvo pateikti skaitymo naudos įrodymai, supažindinta su bibliotekoje esančiomis biblioterapinėmis knygomis, peržiūrėtos skaidrės apie didžiausias ar išskirtines pasaulio bibliotekas.

Moksleiviai pildė anketas apie skaitymo įpročius, pageidaujamas knygas, požiūrį į biblioteką. Pusė devintokų atsakė, jog mėgsta skaityti. Daugeliui patinka fantastinė literatūra. Visi pripažino, kad bibliotekos erdvė yra saugi ir gana jauki. Mokytoja Inga Kardauskienė devintokams parodė ir kartu atliko savianalizės užduotį naudojant atsitiktiniu būdu pasirinktą knygą. Džiugu, kad pasirinktos knygos taip sudomino kai kuriuos moksleivius, kad šias knygas jie išsinešė skaityti į namus.

Taip pat moksleiviams buvo priminta, kad minimos kraštiečio rašytojo Vinco Pietario 170-osios gimimo metinės, pristatytos žinomiausios jo parašytos knygos, supažindinta su veikiančia parodėle.

Bibliotekininkės perskaityta smagi ištrauka iš F. Backman knygos ,,Močiutė siunčia linkėjimų ir atsiprašo“ leido pajusti, kad kiekvienam svarbu turėti žmogų, kuriuo gali pasitikėti ir vietą, kurioje gali jaustis saugus.

Kiekvienais metais penktos klasės mokiniai rudenį suguža į mokyklos biblioteką susipažinti su informacijos paieškos sistemomis, atlikti užduotis vartant enciklopedijas ir žinynus. Ne išimtis ir 2020–ųjų ruduo. Tad spalio 22 d. literatūros pamoka šių metų penktokams irgi buvo netradicinė. Mokiniai ieškojo informacijos ne tik knygose, bet ir žemėlapyje bei internete, nes jiems reikėjo rasti lobį, paslėptą Jamaikos saloje. Kodėl lobį? Todėl, kad visi trumpam pavirto linksmais ir išradingais piratais, gebančiais įveikti visus sunkumus. Penktokai prieš surasdami lobį turėjo atlikti daug užduočių: rasti slaptus laiškus, užpildyti kryžiažodį, skaityti informaciją skaidrėse, peržiūrėti nuotraukas. Visi dirbo, plušo... ir surado lobį, paslėptą knygų lentynoje.

Lobių ieškotojų ekspedicijos korespondentė,

lietuvių k. ir literatūros mokytoja I. Kardauskienė,

bibliotekininkė Inesa Mažeikienė