„Dar būkim...neapaugę žole...“ (Birutė Baltrušaitytė)

Spalvoti ir krintantys rudens lapai kasmet primena skaitytojui apie iš Tauragės kilusios poetės, rašytojos, literatūros kritikės, vertėjos Birutės Baltrušaitytės buvimą gimtajame mieste. Spalio 24 dieną rašytoja švęstų 80-ies metų jubiliejų,tačiau daugiau kaip 20 metų jos nebėra tarp mūsų – iškeliavo jauna, bet paliko spalvotą kaip ruduo kūrybą. Eilėraščiuose, apsakymuose vis paminėtos Tauragės krašto vietovės: Pagramantis, Lomiai (ten ji išvydo pasaulį), Mažoji Lietuva. Net vieną savo knygą pavadino „Po pietvakarių dangum“.

      Mokyklos bibliotekininkė Danutė Petkuvienė parengė parodą ir netradicinę pamoką apie Birutės Baltrušaitytės kūrybą. Mokyklos bibliotekoje apsilankė 3c,2c,2b,2a,4c,6d,7b,7c klasių mokiniai, klasių vadovai ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai. Bibliotekininkė mokiniams pristatė rašytojos knygas, kuriose pasakojama apie išnykusias gentis – kuršius, prūsus. Skaitė eilėraščių, apsakymų ištraukų, skirtų Tauragei. Kūriniuose atsispindi meilė savajam kraštui, papročiams ir kalbai.

     Renginiai vyksta ne tik bibliotekoje, bet ir Birutės Baltrušaitytės aprašytose vietovėse. Štai 5c klasės mokiniai su klasės auklėtoja Ligita Šaltiene vyko prie Rambyno kalno, kur Danutė Petkuvienė skaitė ir aptarė rašytojos apsakymo „Trys pasakojimai apie Skaudą“ ištrauką „Kelionė į Rambyną“. Penktokai su Rambyno lankytojų centro gidėmis vaikščiojo rašytojos kūrinyje minimais takais, prisilietė prie medžių, saugančių praeities istoriją. Lipdė iš modelino Rambyno regioninio parko emblemą. Penktokams įsiminė rašytojos kūrinio mintys: „Viskas prabėga ir viskas numiršta, – ....bet paliks šitie uosiai, šitas vieškelis. Aukštieji dievai, leiskite mano anūkui garbingai nugyventi gyvenimą ir senatvėje nueiti į Rambyną nusilenkti ugniai. Aukštieji dievai, neapleiskite mūsų žemės, mūsų pasėlių ir mūsų vaikų per amžius.“

      Penktokai, pasiklausę Birutės Baltrušaitytės kūrybos, vaizduotėje nupiešė kūrinyje minimus vaizdus. Ant Rambyno kalno literatūrinę popietę baigė rašytojos posmu: „Dar būkim abu ne laiškuos, ne eilėrašty, o šalia. / Dar būkim abu virš žolės, neapaugę žole. / Dar būkim abu šiltom apdulkėjusiom kojom / Ten, kur upė Šventoji“.

Danutė Petkuvienė

 Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos bibliotekininkė