Knygos lavina pojūčius

 „Knygos lavina sielą, kelia ir stiprina žmogų, žadina geriausius  troškimus, ugdo protą ir sušildo širdį“ - taip sakė anglų satyrikas V. M. Tekerėjus.

 Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos penktokai kartu su klasių vadovėmis Lina Valuckiene ir Lina Norgailiene rinkosi į  virtualioje erdvėje esančią mokyklos biblioteką. Vyko knygų skaitymo skatinimo valandėlė. Mokyklos bibliotekininkė Danutė Petkuvienė mokiniams pristatė balandžio 23–29 d. Lietuvoje jau 20-ą kartą vykstančią Nacionalinė bibliotekų savaitę. „Kaip pasikeitėme per 20 metų?“ – klausiama 2020 metų Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės plakate. Atsakymą tikriausiai galime rasti tame pačiame plakate: šiomis dienomis bibliotekos dirba nuotoliniu būdu.

 Per valandėlę mokyklos bibliotekininkė Danutė Petkuvienė mokiniams papasakojo apie populiariausią 2019 metų knygą paaugliams - Ilonos Ežerinytės „Skiriama Rivai“. Mokiniai žiūrėjo skaidres apie knygos veikėjų įdomiausius gyvenimo įvykius. Skaitė ištraukas iš knygos, kvietė pasibelsti į paauglio širdį tokiais žodžiais: „Dovai, yra žmonių, kuriuos užvis labiausiai erzina kitų laimė. Nes jie pavydi. Visada ir visur nori būti

laimėtojai, o jei nepavyksta, dėl savo nesėkmių apkaltina kitus. Jei  negali tiesiogiai jiems pakenkti, įsitaiso laimingųjų pašonėje ir nuodiją gyvenimą“  (psl. 77). Arba, knygos ištrauka pamąstymui apie žodžius:  „Dievas kiekvienam ateinančiam į pasaulį žmogui įduoda tam tikrą kiekį žodžių. Šventų, gerų gali tarti kiek nori, o va blogi visi suskaičiuoti, kai jie išsibaigs, žmogus mirs. Supratai?” (psl.  86). Išklausę šias ištraukas

mokiniai kalbėjosi, dalinosi savo patirtimi. Patiko knygos veikėjo Dovo gebėjimas savo nuobodų  gyvenimą paversti įdomiu. Jis suprato tėvo pasakytus žodžius: „kad žinotum – reikia skaityti knygas”. Klasių vadovės ir bibliotekininkė valandėlėje užrašė uždavinius:

1. Kasdien perskaityti savo turimos knygos  penkis puslapius. 

2. Raštu atsakyti trumpai į tris klausimus, apie knygą Ilonos Ežerinytės „Skiriama Rivai“.

3. Perskaitė „Vyturio” leidyklos laišką su  nuorodomis. 

 Atraskite save literatūroje… Skirtingi formatai – skirtingos patirtys! 

Džiaugiamės, kad skrendate drauge!

Danutė Petkuvienė

Tauragės„Šaltinio“ progimnazijos bibliotekininkė