Rėmėjai galvoja apie bibliotekas

   Dažnai pagalvoju, kad apie Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio leidinių su autografais kolekciją, daug prirašyta Lietuvos ir užsienio lietuvių spaudoje. Ši kolekcija savo turiniu turi didžiulę išliekamąją vertę. Įžymių žmonių leidiniai su autografais gyvena, juos skaito informacijos vartotojai, eksponuojame leidinius parodose, iš jų atsakome į užklausas, analizuojame įrašus ir toliau bendraujame su dovanotųjų leidinių ir kitų laikmenų autoriais, kiek įmanoma ir toliau viešiname jų pavardes.

  Įprastą veiklą, bet neįprastinėmis sąlygomis sujaukė telefono skambutis. Skambino žurnalistas, rašytojas, aktyvus kraštotyrininkas Jonas Laurinavičius. Gimnazijos bibliotekos bičiulis pasidžiaugė, kad per šį nedėkingą laikotarpį išleido tris naujas knygas. Jos visos jau su įrašais ir autoriaus autografais. Nauji leidiniai – dovanos gimnazijos bibliotekai. Prisipažinsiu, kad per šį laikotarpį tikrai negalvojau, kad mūsų unikalioji kolekcija pasipildys naujais leidiniais. Tokie jau gyvenimo dėsniai, kad mes net nepagalvojame, kad kiti apie mus galvoja.

 Išgyvename tokį laikotarpį, kad sugrįžome prie knygų, skaitymo. Su malonumu žiūrėjau LRT laidą „Brandūs pokalbiai: Skaitymo reikšmė karantino metu: pabėgimas nuo realybės ir išaugę Camus „Maro“ pardavimai.“ Laidoje ir buvo akcentuojama, kad išgyvename tobulą karantiną, nes žmonės niekada taip daug neskaitė, kaip dabar. Skaitymas dabar prilyginamas ramybės tabletei, dabar populiaru atsitraukti nuo rūpesčių, o literatūrologai ragina skaityti tas knygas, kurios įsigytos knygų mugėje.

   Vertybės nepraranda aktualumo įvairiais gyvenimo periodais.

Reda Kiselytė

 Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos bibliotekos vedėja