Apie literatūrą, kūrybines dirbtuves ir švenčių laukimą

     Tirpsta laikas... Nedaug liko šio mėnesio dienų, o mes skubame, lekiame, bėgame... Kauno „Vyturio“ gimnazijoje vyko respublikinė bibliotekininkų konferencija „Mokyklų biblioteka – ugdymo veiklų dalyvė“.

Šis renginys ir privertė stabtelėti. Smagu, kad dar Lietuvoje yra žmonių, kurie ragina stabtelėti, nes didžioji dalis ragina ieškoti, dalyvauti, lenktyniauti... O mes taip ir bėgame. Tik kartais ar žinome kur ir kodėl? Kaltiname laikmetį, gyvenimo ritmą, informacijos gausą...

 „Vyturio“ gimnazijoje susitikimas su rašytoja Aldona Ruseckaite nukėlė į literatūros pasaulį. Knygų autorė kalbėjo apie keturias biografines savo knygas. Taip ir stabtelėjome prie  gerbiamos A. Ruseckaitės knygų apie poetą, dvasininką Maironį, poetę Salomėją Nėrį, rašytoją, švietėją Žemaitę, poetą Vytautą Mačernį. Gera buvo klausyti pasakojimų apie knygas, o jie tokie tikri, šilti, nesuvaidinti. Jautėsi, kad gerbiama Aldona širdimi prisilietusi prie archyvų dokumentų, muziejų eksponatų ir svarbiausia dar prie gyvų išlikusių liudininkų. Per konferencijos pertrauką kalbėjomės su gerbiama rašytoja apie literatūrą, švietimo įstaigų bibliotekų fondų turinį. Daugiau apie skaudulius... Deja... Kaip bebūtų, bet neoficialūs pokalbiai visada yra mieli.

      „Kada buvo uždraustos pasakos Lietuvoje?“ Tokiu netradiciniu klausimu konferenciją toliau tęsė lektorė Akvilė Sadauskienė. Kokios pasakų subtilybės, ką jos reiškia asmenybės ugdymui. Pasakos atrandamos  kaip žmogaus gyvenimo ir vystymosi kryptys, apie tai ir išgirdo konferencijos dalyviai.

      Gruodis... Šis mėnuo paženklintas švenčių laukimu, o Kauno „Vyturio“ gimnazijoje sukurtos kūrybinės dirbtuvės, ne tik dovanojo konferencijos dalyvėms šviesią laukimo nuotaiką, bet ir idėjas, šiltą bendrystę, patirtis. Kas žino, gal po šios konferencijos ne viena Lietuvos švietimo įstaigų biblioteka pasipuoš originaliu darbu iš antrinių žaliavų, kuriuos gamins moksleiviai, o gal gims ekslibrisų ženklai, gal dovanų nuo bibliotekininkės gausite netradicinį knygos skirtuką, o gal naujai pažvelgsite į pasakas, kurios kupinos neatrastų subtilybių ne tik vaikams, bet ir suaugusiems?

      Gera buvo dalyvauti konferencijoje, kuriai šventinį atspalvį suteikė atlikti muzikiniai mokytojų ir moksleivių kūriniai. Ir dar... Negvildenome probleminių reikalų. Gyvenimas yra gražus savo spalvomis ir švenčių laukimo paslaptimi.

 

 

                      Reda Kiselytė, 

Rokiškio Juozo Tumo - Vaižganto gimnazijos 

bibliotekos vedėja