Kai metų laikas mūsų kraštuose pats tamsiausias, mes uždegame žvakę ir atsiverčiame knygą

     Lapkričio 11-15 d. Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos skaitykloje buvo paminėta Šiaurės šalių literatūros savaitė

 

Šiaurės šalių literatūros savaitė vyko lapkričio 11-17 dienomis Šiaurės, Baltijos bei kitose šalyse. Šiais metais asociacijai "Norden" Danijoje, Norvegijoje ir Švedijoje švenčiant 100 metų jubiliejų, Šiaurės šalių literatūros savaitė norėjo išskirti skandinavų literatūrą. Todėl skaitymams siūlomos knygos ir buvo iš Danijos, Norvegijos ir Švedijos šalių literatūros.

 

Šiaurės šalių literatūros savaitė buvo paminėta ir Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijoje. Gimnazijos bibliotekininkės suorganizavo ir pravedė garsinius skaitymus, parengė stendinius pranešimus, knygų parodas bei fotonuotraukų apie Švediją ekspoziciją. Lapkričio 11 d. - didžioji skaitymų diena, būtent šią dieną stengiamės pritraukti kuo daugiau skaitytojų. Garsiniai skaitymai vyko paaugliams ir jaunimui, kurie vadinosi „Auštant“. Buvo skaitomos ištraukos iš paaugliams ir jaunimui rekomenduotos knygos: J.Gaarderis „Sofijos pasaulis“. Garsiniuose skaitymuose dalyvauti norinčių gimnazistų buvo nemažai, tad buvo skaitoma visą savaitę. Kartu su gimnazistais skaitymuose dalyvavo ir gimnazijos pedagogai.

 

Šiaurės šalių literatūros savaitės metu J. Basanavičiaus gimnazijos skaitykloje buvo eksponuojama ir gausybė gimnazijos bibliotekoje turimų Šiaurės šalių autorių knygų – Danijos, Švedijos, Norvegijos. Taip pat galima buvo išvysti žymios švedų rašytojos A. Lindgren knygų parodą. Šios knygos yra gerai pažįstamos mums visiems iš vaikystės. Tai yra „Mūsų visų Madikė“ , „Emilis iš Lionebergos“, „Samuelis Augustas iš Sevedstorpo ir Hana iš Hulto“, „Rasmusas Klajūnas“ , „Pavojingas Kalio Bliumkvisto gyvenimas“ ir kt.

 

J .Basanavičiaus gimnazijos bendruomenė taip pat galėjo pamatyti ir fotonuotraukas apie Švediją bei tokiu būdu nusikelti į žymios vaikų rašytojos A. Lindgren nuostabią šalį.

 

Mūsų nuomone, Šiaurės šalių literatūros savaitės tikslai – skaitymo skatinimas, pažintis su Šiaurės šalių literatūra bei jų rašytojais buvo pasiekti. Tuo mes labai džiaugiamės ir didžiuojamės.

 

Parengė Ukmergės J. Basanavičiaus gimnazijos bibliotekininkės

 

Giedrė Strobeikaitė ir Jolanta Simanavičienė