Šiaurės Šalių literatūros savaitė

  Vilniaus Šilo mokykloje tradiciniu tapęs skaitymo skatinimo renginys Šiaurės Šalių literatūros savaitė šiemet įgavo kitokią formą – knyga apjungė dailę, knygą ir Tolerancijos dieną.  Šiaurės šalių asociacijos „Norden“ sąjungos vykdomas projektas skirtas skaitymo skatinimui ir pažinčiai su Šiaurės šalių literatūra.

 

  Šiemet garsiniam skaitymui  pasirinkome ištrauką  iš žinomiausios švedų rašytojos Astridos Lindgren knygos „Pepė Ilgakojinė“. Pepė Ilgakojinė - pasitikinti, išradinga, pramuštgalviška mergaitė raudonų plaukučių styrančiomis kasomis, mūvinti skirtingas kojinaites. Šis  Pepės išskirtinumas labai tiko Tolerancijos dienos tematikai ir tikslams.

 Todėl integravome abu renginius, apjungėme  bendromis mūsų sugalvotomis veiklomis, kurios viršijo mūsų lūkesčius.

  Šiais metais trys Šiaurės šalys Danija, Norvegija ir Švedija švenčia savo 100-ąsias metines, todėl šios literatūros savaitės metu stengėmės kuo daugiau sužinoti apie šių šalių istoriją, kultūrą, papročius. Muzikos mokytoja Ingrida suorganizavo puikų Šiaurės šalių žaidimų vakarėlį, kuris mūsų vaikams suteikė daug džiaugsmo ir teigiamų emocijų. Mokyklos salėje organizavome filmo apie Pepę Ilgakojinę, peržiūrą, filmo aptarimą.

   Dailės mokytoja  Dovilė su  mokiniais, naudodami įvairiausią techniką, gamino Šiaurės šalių vėliavas, kuriomis papuošė mokyklos ir bibliotekos erdves. Pagaminome didžiulį Tolerancijos švyturį, šalia kurio mirguliavo vaikų rankutėmis pagaminti įvairiaspalviai, patys skirtingiausi, bet visi nepaprastai gražūs laiveliai su jų parašytais linkėjimais, skirtais mokyklos bendruomenei ir svečiams. Klasių valandėlių metu  vyko pokalbiai apie toleranciją, apie paprasčiausią supratimą, apie skirtingą išvaizdą, nuomonę, supratimą ir pagarbą.

  Džiaugiamės šio projekto idėja, kuri padeda vaikams pamilti knygą ir vieniems kitus.

 Vilniaus Šilo mokykla,

 Bibliotekos vedėja

 Danutė Važgėlienė