Exlibris gimnazijos bibliotekai

 Koks yra knygos, skaitymo ir mokyklos bibliotekos ryšys su vaizduote? Į šį klausimą atsakė „Žiburio“ gimnazijos trečiokų kūrybinių darbų paroda „EXLIBRIS „Žiburio“ gimnazijos bibliotekai“. 

  Lietuvos mokyklų bibliotekų mėnuo baigėsi. Nuvilnijo renginių raibuliai ir Šakių rajono ugdymo įstaigų ir daugiafunkcių centrų bibliotekose – tarytum margaspalviai rudens lapai sužėravo, suspindo ir pažiro į pašales, palikdami gražius susitikimų, išvykų, netradicinių  pamokų bibliotekoje prisiminimus ir iš naujo pažadintą skaitytojų smalsumą naujiems potyriams su knyga. Šių metų devizas – junkimės, svajokime, keiskimės. Jungėmės, svajojome ir, žinoma, keitėmės. Juk kiekviena perskaityta knyga ir yra tas pokyčių katalizatorius, kuris pažadina svajones, norą pažinti, pamatyti ar net išgyventi nepaprastus herojų nuotykius, bebaimių keliautojų potyrius, aprašytus knygose...

       Šakių „Žiburio“ gimnazijos bibliotekoje spalio mėnesį apsilankė visi „Žiburio“ gimnazijos naujokai – moksleiviai sužinojo, kad biblioteka - tai vieta, kurioje galima ne tik pasiskolinti knygą, pasiruošti pamokoms, panaršyti internete, bet ir turiningai praleisti laisvą nuo pamokų laiką – pažaisti loginį mąstymą lavinančius stalo žaidimus. Moksleiviai supažindinti su turtingu bibliotekos fondu, draugiška aplinka, su leidinių paieškos galimybėmis, su skaitykla.

       Bibliotekoje moksleiviai drąsiai pildė „Svajonių žemėlapį“ – stilizuotoje lape rašė svajones, jų išsipildymo galimybes, vardino priemones savo svajonėms pasiekti. Pasitaikė, kad gražios svajonės ant lapo sugulė piešinių pavidalu.

      Didelio populiarumo sulaukė „Pageidavimų pintinėlė“. Bibliotekos lankytojai buvo kviečiami aktyviai prisijungti, formuojant gimnazijos bibliotekos grožinės literatūros fondą. Ant jau paruoštų lapelių buvo prašoma rašyti savo pageidavimus, pastebėjimus ir pasiūlymus. Moksleiviai taip pat noriai vardino knygas, kurias patys skaitė ir rekomenduotų paskaityti savo draugams.  Pageidavimų pintinėlės turinys neleidžia abejoti mūsų skaitytojų aktyvumu ir geranoriškumu.

    Koks yra knygos, skaitymo ir mokyklos bibliotekos ryšys su vaizduote? Į šį klausimą atsakė „Žiburio“ gimnazijos trečiokų kūrybinių darbų paroda „EX LIBRIS „Žiburio“ gimnazijos bibliotekai“ (kūrybinių darbų vadovė dailės ir dizaino mokytoja A. Vorevičienė). Moksleivių darbai atlikti iškiliaspaudės grafikos technika, kuri vadinasi – lino raižinys. Šiuo metu moksleivių darbai puošia gimnazijos biblioteką ir džiugina ne tik pačius darbų autorius, bet ir bibliotekos lankytojus.

     Kas galėtų paneigti, kad bent vienas iš šių jaunų žmonių, nebandys toliau studijuoti knygos ir meno sintezės, kad netaps žinomu menininku, rašytoju, kūrėju. Juk mokyklų bibliotekos skatina mus jungtis, keistis ir, žinoma, svajoti.

Birutė Šalkauskienė, Šakių "Žiburio" gimnazijos bibliotekininkė