Spalio mėnesio renginiai „Lietavos“ mokykloje

 Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacija, prisijungdama prie Tarptautinės mokyklų bibliotekų asociacijos iniciatyvos, 2019 m. spalio mėnesį paskelbė Lietuvos mokyklų bibliotekų mėnesiu, kurio tema „Junkimės. Svajokime. Keiskimės“.

  Prie šios iniciatyvos prisijungė ir Jonavos „Lietavos“ pagrindinė mokykla. 

  Kartu su anglų kalbos mokytoja Olga Kasikauskiene, prisijungėme prie knygų skirtukų mainų projekto. Penktokai, šeštokai ir aštuntokai gamino skirtukus, kurių tema „Lietuva. Lietava. Skaitymas“. Pagamintais skirtukais apsikeitėme su trijų mokyklų mokiniais iš Rumunijos.

  Šeštos klasės mokiniai išsakė savo mintis, pageidavimus tema „Mano svajonių biblioteka“. Kokią jie norėtų matyti mokyklos biblioteką? Ar juos tenkina knygų fondai? Kokių dar turi pageidavimų?.

  Išsakytus pastebėjimus aptarėme su mokiniais ir klasės auklėtoja Milda Juškiene.

   Dar viena veikla skirta spalio mėnesiui – Garsiniai skaitymai su ypatingų poreikių mokiniais. Skaitėme visi. Ir tie, kuriems tai sekasi geriau, ir tie, kuriems sekasi sunkiau. Mokiniai sužinojo paprastučių istorijų, išsiaiškino daug naujų žodžių. Garsinius skaitymus pradinių klasių mokiniams pravedė specialioji pedagogė Jolita Tumėnienė.

  Spalio 23 dieną 8b klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytoja Loreta Lenčiauskiene dalyvavo viename iš tarptautinio mokyklų bibliotekų mėnesio renginių – poezijos skaitymuose. Aštuntokai pasirinktą eilėraštį skaitė klasės draugams. Mokiniai dalijosi mintimis: išsakė patirtus įspūdžius, jausmus. Netradicinės pamokos pabaigoje jaunieji poezijos skaitovai džiaugėsi pabuvę ramybėje, tyloje, apmąstymuose.

  Spalio 23 dieną anglų kalbos mokytoja Olga Kasikauskienė pravedė kitokią skaitinių pamoką 5 klasės mokiniams. Mokiniai buvo suskirstyti į dvi grupes. Viena grupė skaitė K. Anderseno istoriją „Mergaitė su degtukais“, tuo tarpu kitą grupė tą pačią istoriją skaitė anglų kalba. Susipažinę su istorija mokiniai atliko įvairias suvokimo užduotis. Tuo pat metu  pirmoji grupė patikrino grupės, skaičiusios angliškai žinias. Įdomu buvo išgirsti apie kiekvieno mokinio jausmus ir emocijas dėl mergaitės istorijos. Tai – ypatinga pamoka, nes joje gavome ne tik dalykinių žinių (mokėmės intonacijos, praplėtėme žodyną), bet ir gyvenimiškos pamokos – būti supratingais ir gailestingais, nebūti savanaudžiais.

  Šių metų spalis buvo kupinas džiaugsmo, svajonių ir kūrybiškų sumanymų.

                       Jonavos „Lietavos“ pagrindinės mokyklos bibliotekininkė

                                                                                 Violeta Leigienė