Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena Šiaulių „Romuvos“ progimnazijoje

  Gegužės 7-ąją Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ji kiekvienam lietuviui primena tuos 40 metų, kai carinė rusų valdžia buvo uždraudusi mūsų tautos brandą liudijančius ženklus – kalbą, knygą, spaudą, laisvą žodį.

  Šiaulių „Romuvos“ progimnazijoje taip pat pažymėta ši ypatinga data – bibliotekoje vyko popietė „Augu skaitydamas“, joje dalyvavo 3c klasės mokiniai. Buvo prisiminti su šia data susiję istoriniai Lietuvos faktai bei įvykiai. Diskutuota, kodėl savo kalbą reikia saugoti ir gerbti. Aptartas dramatiškas lietuviškos knygos kelias bei knygnešių ir daraktorių nuopelnas, kuriam turime būti dėkingi už tai, kad šiandien mes kalbame savo gimtąja kalba. Bandyta išsiaiškinti, kokios grėsmės yra šiandien mūsų gimtajai kalbai. Po diskusijos mokiniai sprendė kryžiažodį apie knygas bei susikūrė penkių pirštų knygos atrankos metodą. Popietė baigėsi išvada, kad reikia gerbti, rašyti, skaityti, kalbėti viena seniausių, pačia nuostabiausia mūsų gimtąja – lietuvių kalba.

  Minėdamos šią svarbią lietuviškai knygai dieną 7-8 klasių mokinės su bibliotekininke vyko į Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąją biblioteką, kur turėjo galimybę susitikti su prozininke, eseiste, jaunimo rašytoja, metų knygos paaugliams autore Daina Opolskaite. Autorė papasakojo kaip ir kada užsimezgė jos ryšys su knyga, kalbėjo apie savo kūrybą, ryšį su paaugliais, kodėl pasirinko būtent tokį žanrą ir tematiką, pristatė savo knygas, bendravo su auditorija. Rašytoja pažymėjo, kad skaitantis žmogus dažnai būna ir rašantis, kuriantis žmogus. Ji palinkėjo sau ir kitiems rašytojams parašyti tiek knygų, kad kiekvienas paauglys rastų sau tinkamą. Renginį moderavo prof. Dž. Maskuliūnienė.

       Bibliotekos vedėja Ala Norvilienė