Apie kelionę į Švediją, bendrystę ir mokyklų bibliotekų problemas

     Ne viena išvyka nepraeina be įspūdingų patirčių, apmąstymų. Kai kelte priėjęs vienas šiaulietis ėmė spėlioti, kokios mes profesijos, buvo aišku, kad pašnekovas gerai išmano švietimo srities reikalus ir problemas. Mūsų pašnekovas net pabrėžė: „Bibliotekininkės gi neplauks į Švediją...“ Tai atsakymas apie menką atlygį už mūsų darbą, o jis nėra toks jau ir lengvas, o ypatingai švietimo įstaigose.

   Ir vis dėlto Lietuvos švietimo įstaigų bibliotekų darbuotojos aplankė Stokholmą – didžiausią Skandinavijos šalių miestą, didžiulį jūrų uostą! Plaukiant laiveliu susipažinome su pačiais svarbiausiais Švedijos sostinės istoriniais ir kultūriniais objektais. Aplankėme labiausiai lankomą visoje Skandinavijoje laivo „Vaza“ muziejų, vienos žymiausių vaikų rašytojų pasaulyje Astridos Lindgren muziejų.

   Išėjus iš A. Lindgren muziejaus pajutome, kaip dažnai pėdina pavargusi Kasdienybė, apsirėdžiusi Monotonijos drabužį. Kaip dažnai mums norisi gyventi kitaip... Kai sukamės darbų rutinoje, dažnai mes trokštame sugrįžti į švedų rašytojos A. Lindgren kūrybos pasaulį. Mums tampa mieli Pepės Ilgakojinės nuotykiai ir niekada nepabostančios Mažylio ir Karlsono išdaigos. Tuomet ir Kasdienybė apsirėdo šventinį drabužį, tuomet ir eiti lengviau, ir gyventi šviesiau, ir dirbti norisi kūrybiškiau.

   Vaikų literatūros tyrinėtojas, vertėjas, vadovėlių autorius Kęstutis Urba pasakojimu papildė mūsų žinių kraitę apie švedų rašytoją A. Lindgren. VU dėstytojas K. Urba kelionėje nešykštėjo šmaikščių pastebėjimų. Ir kas gi nenori mintimis sugrįžti į vaikų literatūros pasaulį... Čia gal ir labiausiai tiktų amerikiečių rašytojo, eseisto Edvardo Abėjaus mintis: „Dauguma žmonių mano, kad, jei jie būtų kitoje vietoje ar turėtų kitą darbą, jie būtų laimingesni. Semkitės laimės iš to, ką jūs darote dabar, ir neatidėliokite džiaugsmo ateičiai“. Šiandien tai pamąstyti verta mums visiems...

      Edukacinėje išvykoje skaitytas ne vienas pranešimas. Išvykos dalyviai nemažai informacijos sužinojo apie Lietuvos ir Švedijos sąsajas, rašytoją spaudos darbuotoją, dvasininką Juozą Tumą-Vaižgantą, poetą, vertėją, literatūros kritiką Alfonsą Nyka-Niliūną, Pasaulio lietuvių metams organizuojamas priemones ir kitus programoje numatytus klausimus. 

    Dažnai taip jau būna, kad kiekvienoje išvykoje būna įvairiausių netikėtumų, įvairių patirčių. Ir visiems kitaip... Netikėta buvo kelionės pabaiga. Kalbėję apie poeto, vertėjo A. Nyka –Niliūno asmenybę dar giliau žinias įprasminome, užsukdami į Utenos krašto kapines, aplankyti poeto ir jo artimųjų kapo. 

     Įdomi lemtis, profesiniai klausimai nepaleidžia... Grįžus iš kelionės, el. paštu gavau kadenciją baigusio Rokiškio r. savivaldybės mero Antano Vagonio laišką – nuorodą perskaityti žurnalistės Indrės Jurčenkaitės straipsnį „Valdžios galvos skausmas: VU bibliotekininko alga į rankas – 450 eurų“. Džiaugiausi, kad baigusiam kadenciją rajono vadovui tebėra svarbios mūsų problemos. Džiaugiausi ir (LMBDA) vadovės Žanetos Pratusevičienės aktyvia veikla, gyvybingumu, nenurimstančiu noru degti, ieškoti, spręsti Lietuvos švietimo įstaigų bibliotekų problemas. Tai tik keli akcentai iš minėtosios edukacinės išvykos. Laikas nestovi vietoje. Mes daug galime, mes valdome pasaulio išmintį. Daug dalykų priklauso nuo mūsų pačių. Tad visiems savo veiklose ir norisi palinkėti išminties...

 Reda Kiselytė, Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos

bibliotekos vedėja