Bibliotekų savaitės metu Vilkaviškio rajono mokyklų bibliotekininkės plėtė akiratį

  Balandžio 24 d. Vilkaviškio rajono mokyklų bibliotekininkės praleidome itin prasmingai ir įdomiai – vykome į Vilnių susipažinti su moderniausiomis bibliotekomis Lietuvoje. Aplankėme VU Saulėtekio slėnio mokslinės komunikacijos ir informacijos centrą ir Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką.

  Didžiulį įspūdį paliko Saulėtekio slėnio modernus 2013 m. pastatytas pastatas, jo architektūra ir vidaus išplanavimas, o ypač – knygų transportavimo sistema – „knygų geležinkelis“, kurią įdiegė Šveicarijos meistrai. Čia rankų darbo mažai, kompiuterizuota-automatizuota sistema veikia taip, kad knygos iš grąžinimo punktų ir įvairių skyrių pačios nukeliautų į reikiamas saugyklų stoteles. Lietuvoje kol kas tai vienintelė tokia sistema.

  Nacionalinėje bibliotekoje po rekonstrukcijos mūsų bibliotekininkės nebuvo buvusios, tad čia taip pat sužavėjo interjeras, naujos funkcijos ir ypač atvirumas, ko anksčiau nesijausdavo. Įvairios paskirties kambariai, erdvės ir dirbtuvės šioje bibliotekoje suteikia bet kokio amžiaus žmonėms norą joje lankytis, todėl čia tikrai gausu lankytojų, leidžiančių laiką pagal savo norus ir tikslus.

  Pasisėmę naujų patirčių, nuvykome į Belmontą, klausėmės Belmonto krioklių muzikos, paukščių čiulbesio. Kupinos gražių įspūdžių ir per autobuso langą pasigrožėjusios sakuromis grįžome namo, kur galbūt vieną kitą idėją pritaikysime ir savo darbe.

Vilkaviškio r. mokyklų bibliotekų metodinio būrelio pirmininkė J. Arbačiauskienė