“Skaitome Lietuvai – 2018”

  Siekdamas skatinti mokinių pilietiškumą ir kūrybiškumą, populiarinant skaitymą kaip vieną iš aktyviai visuomenei būtinų bruožų, Kauno rajono švietimo centras kartu su rajono mokyklų bibliotekomis baigia vykdyti Kauno rajono savivaldybės administracijos kultūros, švietimo ir sporto skyriaus finansuojamą projektą - garsinio skaitymo festivalis „Skaitome Lietuvai - 2018“ . Šis festivalis skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, jame dalyvavo 11 rajono mokyklų: Akademijos Ugnės Karvelis, Babtų, Karmėlavos B. Buračo, Neveronių, Raudondvario gimnazijos, Garliavos Jonučių progimnazija, Lapių, A. Mitkaus, Šlienavos, Ežerėlio pagrindinės bei Raudondvario A. ir A. Kriauzų pradinė mokyklos. Spalio mėnesį mokyklose vyko garsinio skaitymo renginiai, kurių dalyviai 1–12 klasių mokiniai skirtingose amžiaus grupėse: 1–4 kl., 5–8 kl. ir 9–12 kl.

  Kiekviena projekte dalyvaujanti mokykla išsirinko savo atstovus, kurie lapkričio 21 d. atvyko į pirmąjį Kauno rajono mokinių garsinio skaitymo festivalį. Per šimtą dalyvių: mokinių, mokyklų bibliotekininkių, mokytojų ir dvidešimt skirtingo amžiaus grupių mokinių komandų sugužėjo į Kauno rajono savivaldybės viešąją biblioteką. Čia, vienoje salėje, mokiniai eksponavo savo kūrybinius darbus (piešinius, fotografijas, koliažus) „Kodėl aš myliu savo mokyklos biblioteką“, o konferencijų salėje   vyko didžioji šventė, kurią nuotaikingai ir linksmai vedė Lietuvos teatro aktorius Eimutis Kvosčiauskas. Festivalį pradėti buvo patikėta aktoriui – skaitovui Raimondui Lukšui, kuris skaitė žymaus prancūzų rašytojo Antuano de Sent Egziuperi klasika tapusios pasakos „Mažasis princas“ fragmentus, kvietė mokinius atpažinti matytas knygos iliustracijas. Puikus kūrinio perteikimas, aktorinis meistriškumas ir mokėjimas sudominti sužavėjo visus. Mokinių pasirodymai buvo įvairūs: skaitė, deklamavo, vaidino, dainavo lietuvių autorių kūrinių ištraukas apie Lietuvą, jos gamtos grožį, praeitį ir dabartį, žmogaus santykį su tėvyne. Renginio pabaigoje gitara skambino ir savo kūrybos dainas atliko aktorius Henrikas Savickis. Kiekvienas festivalyje dalyvavęs skaitovas dovanų gavo knygą ir Kauno rajono švietimo centro padėką. Po festivalio mokiniai džiaugėsi renginiu, buvo kupini gerų emocijų, bet svarbiausia, kad jie sakė: „Norim dar“, klausė:

  „ Ar kitais metais bus?“ Tai labai džiugina ir rodo, kad einame teisinga linkme ir tikrai sieksime, kad skaitymo festivalius, kuriuose skaitymą būtų siekiama parodyti kitaip – kaip dalijimąsi idėjomis ir emocijomis, kitokį bendravimo būdą, galima būtų organizuoti kasmet, tai galėtų tapti tradiciniu Kauno rajono renginiu.