Spalio mėn. „Lietavos“ mokykloje

  2018 m. Tarptautinės mokyklų bibliotekų asociacijos (IASL) paskelbta bibliotekų mėnesio tema yra "Kodėl aš myliu savo mokyklos biblioteką". Tarptautinė mokyklų bibliotekų asociacija kviečia visus švęsti dalyvaujant projektuose ir kitose veiklose siekiant pasakyti kodėl Jūs mylite savo mokyklos biblioteką. Prie šios iniciatyvos prisijungė ir Jonavos „Lietavos“ pagrindinė  mokykla.

   Parengtas stendas,  spaudinių parodos: „Jei Tau patiko filmas, patiks ir knyga“ bei „Otfrydas Proisleris – vokiečių vaikų rašytojas“. Spalio 10 d. į biblioteką rinkosi specialiųjų poreikių mokiniai. Su jais skaitėme ir aptarėme A. Donald ir A. Wilmore istoriją „Lokys bibliotekininkas“. Po to vaikai iliustravo jiems labiausiai patikusius herojus.

 „Lietavos“ pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja Olga Kasikauskienė su 5 klasės mokiniais vedė skaitinių  pamoką anglų kalba. Mokiniai klausėsi istorijos apie vienos šeimos kasdieninę veiklą, kartu su mokytoja diskutavo apie jos turinį, aiškinosi kokia pagrindinė mintis, atlikinėjo įvairias suvokimo užduotis. Tai -  pamoka, kurioje mokiniai galėjo lavinti klausymo, skaitymo bei kalbėjimo įgūdžius. Žaidimo forma patikrinome kaip atidžiai klausėsi.

Per lietuvių kalbos pamokas vaikai kartu su mokytoja Loreta L. pasidalino savo mintimis, kodėl jie myli mokyklos biblioteką. O štai kiti mokiniai vadovaujami anglų kalbos mokytojos Olgos K. šias mintis išdėstė anglų kalba.

  Spalio 22 dieną būrys pirmos klasės mokinių kartu su mokytoja Daiva G. sugužėjo į biblioteką. Tai jų pirmoji pažintis su mokyklos biblioteka. Vaikai susipažino su bibliotekos fondais, elgesio taisyklėmis bibliotekoje. Sužinojo kas yra knygos autorius, pavadinimas, kaip su knyga elgtis. Kiekvienas individualiai panagrinėjo pasirinktą knygelę ir užrašė ant lapų. Išeidami pasižadėjo tausoti ir saugoti knygeles.

  Spalio 24 dieną 5 klasės mokiniai sugužėjo į biblioteką, kur gilinosi į pamokos temą „Kaip skaityti eilėraštį“. Pamokos pradžioje kalbinome mokyklos bibliotekininkę Violetą. Sužinojome, kaip taisyklingai ištarti ir sukirčiuoti žodį „bibliotekininkė“, mums rūpėjo, ar mūsų bibliotekininkė mėgsta skaityti eilėraščius, ar skaitydavo juos, kai buvo mokinė, taip pat buvo įdomu, o kurioje gi bibliotekos vietoje glūdi penktokams skirtos knygelės ir – ar poezijos knygutės skaitytojų laukia atskirose lentynose, ar kartu su pasakomis. Antroje pamokos dalyje atlikome kūrybinę užduotį: dirbdami grupelėmis mokiniai analizavo ir aptarė pasirinktus eilėraščius iš pačių atsineštų poezijos knygučių. Mokėmės pristatyti eilėraščio autorių, pavadinimą, ieškojome palyginimų, epitetų, aptarėme, koks yra eilėraščio žmogus, mėginome įvardyti kūrinėlių nuotaiką, pagrindinę mintį, ieškojome rimo įrodymų.

 Pamoka buvo labai įdomi ir naudinga: jos metu geriau pažinome biblioteką, išgirdome poetinio žodžio skambesį ir... užsikrėtėme noru dažniau čia apsilankyti!

 Šia gražia poetine nata ir užbaigėme Tarptautinį mokyklų bibliotekų mėnesį, kurio tema buvo „Kodėl aš myliu savo mokyklos biblioteką“.

 

Jonavos „Lietavos“ pagrindinės mokyklos bibliotekininkė Violeta Leigienė