Moderni mokyklos biblioteka:  lūkesčiai ir realybė

  Metodinių ratelių bendradarbiavimo pavyzdys - Vilkaviškio rajono  ir Marijampolės savivaldybės švietimo įstaigų bibliotekininkų metodinė apskritojo stalo diskusiją „Moderni mokyklos biblioteka:  lūkesčiai ir realybė“, vykusi kovo 23 d. Marijampolės  Rygiškių Jono gimnazijos bibliotekoje. Plačiau

  Susitikimas prasidėjo ekskursija po Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos Draugystės filialą,  Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinę mokyklą ir jos biblioteką. Apskrito stalo diskusiją pradėjo Marijampolės savivaldybės švietimo įstaigų bibliotekininkų būrelio pirmininkė Snaigė Raguckienė. Ji teigė, kad labai svarbu tikėti tuo, ką darome. Tai pasitikėjimo, savarankiškumo, abejonių išsklaidymo raktas. Pasiremdama Tėvo Stanislovo išmintimi linkėjo geros kloties profesinėje veikloje, sėkmingo žmogaus virsmo. Ir toliau kvietė skleisti meilę, gėrį ir grožį, kad tik šviesi, neapsimesta veikla ir atidumas kiekvienam sutiktam leis vaikščioti  išminties keliu. Jos žodžius palydėjo gimnazijos 2F klasės mokinės atliekamas muzikinis kūrinys „Raudoni vakarai“.

  Vilkaviškio rajono mokyklų bibliotekininkų metodinio ratelio bibliotekininkai paruošė įspūdingą pranešimą. Savo ratelio veiklas pristatė  metodinio ratelio pirmininkė Jolanta Čibirkienė.  Susitikime aktyviai dalyvavo visi svečiai.  Taip sukurdami gerą atmosferą, leidžiančią perduoti daugybę žaismingų pojūčių. Pasisakė kiekviena bibliotekininkė, o rankose buvo laikomos parengtos dovanos: išjaustos, išieškotos, supakuotos ir reikšmingos kaip simboliai, kuriuos atspindėjo citatos iš knygų. Tai atrodo taip paprasta, bet taip patrauklu ir įdomu. Kiek daug naudingo ir teigiamo galima patirti savame darbe.

Marijampolės Rimanto Stankevičiaus pagrindinės mokyklos bibliotekos vedėja Laima Vaičiūnienė Vilkaviškio ir Marijampolės mokyklų bibliotekininkų metodinėje-edukacinėje apskritojo stalo diskusijoje „Moderni mokyklos biblioteka:  lūkesčiai ir realybė“ skaitė pranešimą „Iš vizitų po Islandijos ir Suomijos bibliotekas“. Ji supažindino su bibliotekų darbo Islandijoje, Suomijoje bei bibliotekos darbo specifika tų šalių mokyklose. Teigė, kad Lietuvos mokyklų bibliotekininkai per mažai kalba apie save, kad vis didesnis savo laiko investavimas į darbą ir augantis pasitikėjimas savimi suteikia galimybę patiems pabandyti įrodyti, jog mokyklos bibliotekininkas tikrai įvairiapusis darbuotojas, nors kai kurie dalykai nesikeitė nuo viduramžių, tačiau bibliotekininkas yra ne pritvirtintų grandinėmis knygų saugotojas ar tvarkytojas, o savo darbą mylintis, išmanantis šiuolaikinius prezentacijų kūrimo įrankius, turintis puikų komunikavimą, viešo kalbėjimo įgūdžius žmogus. Jo darbas -tai ne fizinis, rutininis procesas, o intelektuali ir kūrybiška veikla.

  Snaigė Raguckienė teigė, kad šis susitikimas suteikė galimybę pasidalinti konkrečiomis veiklomis respublikiniame lygmenyje. Kad patirta nauda, teigiamas požiūris ir emocijos į darbą sukelia „sniego lavinos efektą“. Neabejotinai tai padės tobulėti, suteiks vietą komunikacijai, minčių sklaidai, bendrai erdvei. Pagaliau konkretus susidūrimas su kolegų patirtimi, nuoširdumu įkvepia džiaugtis, dalintis, planuoti naujus darbus, veiklas. Kaip kad sakė Vytautas Kernagis, „viską lemia gerosios smulkmenos, geri žmonės, geri santykiai, žodžio laikymasis ir šypsenos...“

Marijampolės savivaldybės švietimo įstaigų bibliotekininkų metodinio būrelio narė Laima Vaičiūnienė

Write a comment

Comments: 0