Revoliucinė konferencija

   Minint Bibliotekų metus, ŠMM iniciatyva buvo suorganizuota mokyklų bibliotekininkų konferencija Klaipėdoje „Aktyvi ir inovatyvi mokyklos biblioteka: lūkesčiai ir perspektyvos“. Nežinia, kiek buvo noro iš esmės spręsti bibliotekų problemas, išklausyti lūkesčius ir nubrėžti perspektyvas, o kiek noro užsidėti pliusiuką. Tačiau bibliotekininkai kaip niekad aiškiai išsakė savo poziciją. LMBDA pirmininkės Rimos Noreikienės ir Klaipėdos miesto mokyklų bibliotekininkų būrelio pirmininkės Ingos Leonavičienės pranešimas buvo kaip sprogimas, išjudinęs visą salę ir sukėlęs viešas diskusijas bei vidinius apmąstymus.

   Kas dar atsimena anų laikų ideologiją - revoliucinė situacija susiklosto, kai apačios nenori, o viršūnės nebegali gyventi po senovei. Panaši situacija yra mokyklų bibliotekininkų bendruomenės ir Švietimo ir mokslo ministerijos santykiuose. Ministerijos atstovų nekompetencija, nenoras spręsti įsisenėjusias problemas jau seniai vieša paslaptis. Po daugybės kreipimųsi ir raginimų, po tragiškai smukusių mokinių skaitymo pasiekimų ministerija suprato turinti daryti tam tikrus žingsnius, spendžiant mokyklų bibliotekų klausimą. Diskusijų metu buvo nutarta ir viceministrė N. Istomina užsirašė bei pažadėjo sudaryti darbo grupę, kuri parengtų mokyklų bibliotekų strategiją, numatytų atestacijos ir akreditacijos galimybes, peržiūrėtų bendrojo lavinimo mokyklų ir profesinių mokyklų bibliotekų aprūpinimo grožine ir metodine literatūra klausimus.

  Niekas nesuprato pavadinimo - mokyklų bibliotekų darbuotojų 1-oji rudens konferencija. Tai dar bus ir antroji? Tikriausiai nebus. O jei bus, tai ar išdrįs viceministrė skaityti pranešimą? Jei bus įvykdyti pažadai, atsiras noras įsigilinti ir dirbti, jei bus pagarba klausytojui ir kompetencija, tai ir kirčiavimo klaidos auditorijos taip neerzins.

Write a comment

Comments: 5
  • #1

    Rita Jonaitytė (Tuesday, 13 September 2016 01:10)

    Norisi pasidalinti mintimis ,kokia tai buvo konferencija, kad reikėjo visą dieną sėdėti beorėje erdvėje tai tik pusė bėdos,bėda ta ,kaip ir kiekvieną kartą susiruošus vykti į kokį nors renginį skirta mokyklų bibliotekoms ( o tokių aplankiau tikrai nemažai jau nuo1991m. ) vis kvailai tikiesi ,kad dabar jau kaip nors padėtis pasikeis . Na jeigu gautas pažadas ,kad bus sudaryta darbo grupė pasiekimas tai tikrai apsimokėjo klausyti visai su mokyklų bibliotekų darbu nesusijusiu pranešimų. Labai nustebino organizatorių požiūris į bibliotekininkus daugelis savo pranešimuose naudojosi ,senai visiems žinomas tiesas kaip : apie vaikų skaitymą, koks svarbus dalykas bibliotekininkui būti šiuolaikiškam valdyti naujausias informacines technologijas. Mokomės tobulėjime,o kasdienine mums reikia išstovėti nemažai laiko prie kopijavimo aparatų ,ieškoti kur gauti amžinai trūkstamos literatūros, vadovėlių, kuruos nespėji užsakinėti ir nurašinėti.Konferencijos vedantysis pasiteiravo ar daugelis iš mūsų yra mokyklų bibliotekininkų asociacijos nariai. Turime jungtis ir ginti savo teise , suprantama o gal mūsų darbas būtų kūrybiškesnis ir kokybiškesnis atneštų žymiai daugiau naudos ,mums pačioms ir bendruomenėm kurioms dirbame, jeigu galvoti reikėtu tik apie darbą ,jį kokybiškiau atlikti. o ne apie tai ko amžinai trūksta ir kaip įrodinėjimą ,kad pasirinkai bibliotekininko specialybė ir nori dirbti šį darbą, Ar reikia įrodinėt chirurgui ,kad jam reikalingi instrumentai operuoti ligonį? Jau tiek metu vyksta ta kova su vėjo malūnais ir kai švietimo ministerijos atstovai vėl apie tai kalba ,tarytum pirmą kartą išgirdo apie mus visą laiką kylančias problemas ,nežinau gal tapau pesimistė ,bet nelabai tikiu jų greito ir pozityvas sprendimo . Labai norėtus ,kad lankytume konferencija kursu, keltume savo kvalifikaciją ,tobulėtume būtume atitinkančios šiuolaikinės mokyklos keliame reikalavimu ir kad išsakyta mintis "gera mokykla-gera biblioteka " ,kad dirbti ir didžiuotis savo profesija.

  • #2

    reda (Tuesday, 13 September 2016 11:21)

    Tai ir gerai, kad nevažiavau. Būtų tik išlaidos, sugaišta diena ir dar vienas nusivylimas.

  • #3

    Lina (Thursday, 15 September 2016 00:49)

    Ar čia su jumoru tokia straipsnio antraštė?

  • #4

    Žaneta (Thursday, 15 September 2016 03:00)

    Ne su jumoru. Iš tikrųjų taip jaučiausi. Negaliu numenkinti visų pranešimų. Keletas buvo tikrai naudingų. Tačiau ne dalykine prasme svarbi ši konferencija, o tuo, kad dar niekad iki šiol nebuvo tokio viešo aštraus pasisakymo iš mūsų pusės, taip aiškiai išreikštos pozicijos. Stiprėjam kaip profesinė grupė. Kyla mūsų savivertė.

  • #5

    lycopene softgel (Saturday, 17 September 2016 07:28)

    hello, I am very comfortable being here ^_^ >> http://yudaherbal.com/lycopene-softgel/ <<