Mintys iš LMBD susirinkimo

 

   Šiltą ir rudeniškom spalvom mirgantį spalio 10 rytą Jonavoje, Raimundo Samulevičiaus progimnazijos bibliotekoje rinkosi LMBDA narės pasitarti dėl tolesnių asociacijos tikslų ir veiklos krypčių.

  Per pastaruosius keletą metų mokyklų bibliotekininkų veikla suaktyvėjo, tačiau ne vien pasidžiaugti galime, dažnai kalba sukasi apie neaiškų mūsų statusą – priklausymą dviems ministerijoms, iš kurių viena neturi įstatymiško pagrindo, o galbūt ir kompetecijos ar noro sutvarkyti mūsų pavaldumo, teisinės bazės  ir kitus klausimus, o kitos vadovas kalba, kad mokyklų bibliotekos išvis nereikalingos. Nors po susitikimo ŠMM šių metų pavasarį buvo nutarta sudaryti tarpžinybinę darbo grupę šiems reikalams spręsti, tai iki dabar nepadaryta. Pasitarime buvo nuspręsta dar kartą kreiptis į ministerijas ir pakrutinti šių reikalų sprendimą.

  Asociacijos pirmininkė Rima Noreikienė pasidalino savo patyrimu dalyvaujanrt Bibliotekų plėtros gairių 2014-2020 m. kūrimo darbo grupėje. Reikėjo pasistengti, kad ir mokyklų bibliotekų atstovas dalyvautų tokio svarbaus dokumento svarstyme. Dokumentas dar nepriimtas, tačiau mūsų pastabos svarstomos, išdiskutuojamos, į jas atsižvelgiama.

   Susitikimo nuotaika buvo labai darbinga, kilo daug idėjų ir minčių dėl mokyklų bibliotekininkų kvalifikacijos tobulinimo, dėl bibliotekos veiklos viešinimo, nes tik mes pačios galim apginti savo profesijos prestižą, įrodyti, kad esam reikalingos ir svarbios. Ne paslaptis, kad esame labai priklausomos nuo savo darbdavio – mokyklos direktoriaus - požiūrio, dažnai bibliotekose įdarbinami ne specialistai. Kita problema – finansavimas, tai liečia tiek fondų komplektavimą, tiek atlyginimus. Naujausias pavyzdys, kaip skirtingai Lietuvos savivaldybėse buvo sprendžiami mūsų atlyginimo pakėlimo klausimai. Kaip sakoma, tam davė, o tam ir neliko...

   Artimiausia veikla, kuria galėtume viešinti mokyklos biblioteką, tai dalyvavimas parodoje „Mokykla 2014“, kurioje numatyta erdvė mokyklos bibliotekai. Mūsų pareiga parodyti, kad respublikos mokyklose yra daug kūrybingai dirbančių bibliotekų, galinčių pravesti įvairias veiklas parodos lankytojams. 

   Kita akcija, kur raginame įsijungti visas mokyklų bibliotekas, tai dalyvavimas tarptautinėje mokyklų bibliotekų dienoje, kuri vyksta kasmet paskutinį spalio pirmadienį. Šiųmetinės dienos akcija – skaitytojai raginami parašyti žinutę bibliotekai, sudaryti savo minčių žemėlapį ir paviešinti jį savo mokyklos, bei mūsų tinklalapiuose. Skleiskime žinią apie mokyklos biblioteką, pasitelkime savo fantaziją ir sugalvokime kaip patraukliai tai padaryti. Juk daugiausiai apie mokyklos biblioteką gali pasakyti tie, dėl kurių mes dirbame – mūsų skaitytojai.

Žaneta Pratusevičienė,

LMBDA narė

 

 

 

Write a comment

Comments: 0